Lékaři vymohli další ústupky, na sestry peníze nezbudou

15. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší krize českého zdravotnictví je zřejmě zažehnána. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se shodl s lékařskými odbory i komorou na novém memorandu. Dohoda ale stála ministra jisté ústupky: zdravotní sestry peníze letos nedostanou a zvýšení mezd zajistí přímo úprava tarifních tabulek.


První březen v českých nemocnicích se zřejmě od ostatních dní nebude vůbec lišit. Pokud celostátní sjezd Lékařského odborového klubu (LOK) a vláda schválí návrh memoranda, na kterém se včera po několikahodinovém jednání shodl ministr zdravotnictví Leoš Heger s představiteli akce Děkujeme, odcházíme, začnou lékaři své výpovědi stahovat.

A přesto, že kompromis původních požadavků nedosahuje, ministr musel přistoupit k dalším ústupkům. Podání rukou nakonec zajistil příslib výrazného zvýšení platů, byť ne okamžitý a změna tarifních tabulek.

„Jsme na cestě k závěru, budu-li trošku optimistický,“ oznámil s úlevou po jednání Heger. Návrh memoranda označil za pokrok.

Lékaři dostanou téměř celé dvě miliardy

Zatímco lékaři se mohou na vyšší výplatní pásky již těšit, sestry zřejmě budou z výsledné dohody zklamané. Původně totiž měly i ony ze slíbených peněz půl miliardy dostat. Po nových propočtech ministerstva to vypadá, že na sestry zbude maximálně sto milionů korun. Ony i ostatní zdravotníci by měli dostat přidáno v příštím roce.

Neznamená to ale, že by lékaři dostali letos více peněz, tabulkové platy se o více než o pět až osm tisíc korun nezvýší. Počet a struktura lékařů ale ukázala, že deklarovaná částka si vyžádá vyšší sumu.

„Nové propočty ukázaly, že největší počet lékařů je v nejvyšší platové třídě, což prostředky rychle odčerpá,“ popsal pro Hospodářské noviny Hegerův náměstek Petr Nosek. Jestli se s těmito důvody LOK smíří a dohodu podepíše, ukáže až zítřejší celostátní porada.

Pokud ano, vláda nechá vypracovat nové tabulky. Ministr doplnil, že pokud by lékařské odbory protest neukončily a lékaře ke stažení výpovědí nevyzvaly, platí jeho původní platová nabídka, že dostanou lékaři 5000 až 8000 korun, ale v odměnách.

Lékaři si polepší i v dalších letech

Na zvýšení mezd se dle nové dohody mohou lékaři těšit i v příštích letech. Zatímco letos by měli dostat přidáno zhruba 15 procent, v příštím roce dalších deset procent a v roce 2013 by dosáhli cílového požadavku 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi.

Šéf LOK Martin Engel se k možné dohodě zatím nechtěl vyjadřovat. Velké nadšení ale z jeho strany cítit nebylo. „Lépe jsme se dohodli na roce 2013 než na roce 2011,“ poznamenal Engel.

Kraje vyzývají odbory: podpořte dohodu

Odborům Heger kromě peněz nabídl i další výhody, třeba spolupráci na reformě či účinnějších protikorupčních opatřeních. Předseda Asociace krajů Michal Hašek hned včera večer oznámil, že odvolal chystané jednání krizového štábu Jihomoravského kraje.

„V memorandu jsou ty dvě miliardy, je tam příslib nových tarifních tabulek. Chtěl bych jménem hejtmanů vyzvat odbory, aby tuto dohodu ve středu podpořily. Už jsem měl svolanou Bezpečnostní radu Jihomoravského kraje, v optimismu jsem jednání zrušil. Doufám, že ji nebudu muset svolávat znovu,“ uvedl pro Lidové noviny Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?