Lékaři vyzývají Evropskou komisi, aby čelila hrozící epidemii osteoporózy

13. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každých 30 sekund dojde v Evropské unii ke zlomenině prořídlé a odvápněné lidské kosti. Její zhojení je bolestivé, zdlouhavé a nákladné. Se stárnutím obyvatelstva se osteoporóza stává jedním z klíčových zdravotnických problémů kontinentu...


BRUSEL -

Lékaři, experti i politikové z většiny členských a kandidátských zemí EU bubnovali na poplach v Evropském parlamentu v Bruselu. Shodli se na akčním plánu, který požaduje, aby všechny státy dodržovaly doporučení ohledně prevence, aby vlády pamatovaly na tuto nemoc finančními prostředky, aby její léčení bylo hrazeno z nemocenského pojištění.

„Každá třetí žena starší 50 let zažije aspoň jednu osteoporózní frakturu. Mezi muži to je každý osmý. Pro společnosti to představuje obrovskou sociální a finanční zátěž. Jen přímé náklady na první rok léčby osteoporózních zlomenin představují v EU částku 25 miliard eur,“ uvedla přední odbornice a řídnutí kostí Juliet Compstonová z Cambridgeské univerzity.

Proto je podle ní i na politické úrovni nutné prosazovat prevenci, jež spočívá v dodržování pravidel zdravého životního stylu každým jedincem. Na konferenci se dnes mluvilo o tom, že lidé mají pít od dětství mléko, konzumovat vápník, dostatečně se pohybovat. Nekouřit, nepít přemíru alkoholu.

„Jsou to věci, které umí ovlivnit každý z nás, nepotřebuje k tomu žádnou zdravotnickou soustavu. To není v České republice dostatečně zdůrazňováno,“ řekl Milan Cabrnoch, místopředseda výboru pro sociální politiku a zdravotnictví v Poslanecké sněmovně.

„Pozornost se koncentruje na to, jak fungují doktoři, co nemocnice; ale to, co každý sám pro sebe může, ba musí udělat, se pohříchu málo zdůrazňuje.“

Hlavní poselství konference shrnul předseda Mezinárodní nadace pro osteoporózu Daniel Navid: „Jsme na křižovatce a potřebujeme naléhavě změnu politiky, abychom zabránili epidemii osteoporózních zlomenin v Evropě,“ prohlásil. „Politikové k tomu už nesmějí být lhostejní.“

Cabrnoch souhlasil s tím, že takové nebezpečí hrozí a politikové musejí v první řadě lidi varovat. „Každý musí vědět, že by měl pečovat o své zdraví a nespoléhat na to, že ho pak někdo zachrání,“ uvedl.

Upozornil, že systém zdravotní péče nemusí provždy stačit na to, aby unesl značné náklady na léčení všech případů, i když zatím v ČR jsou možnosti léčby dobré.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?