Lékaři vyzývají k očkování proti encefalitidě

3. 4. 2010 10:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouhých 14 procent obyvatel Jihomoravského kraje se nechalo vloni očkovat proti klíšťové encefalitidě. Celostátní průměr očkovaných je o dvě procenta vyšší.

Přitom právě jižní část Moravy patří k významným přírodním ohniskům tohoto onemocnění. Sdělila to ve středu v Brně krajská epidemioložka Renata Vaverková.
Upřesnila, že infikovaná klíšťata se vyskytují především v povodích Dyje, Svitavy, Svratky i Jihlavy, v rekreačních oblastech kolem Brna, rovněž tak v příměstských parcích. „Ubývá oblastí, kde se klíšťata nevyskytují,“ zdůraznila epidemioložka. Častěji se s klíštětem setkáme také na okraji lesa, na mýtině, v lese s podrostem. Prevencí je vhodný oděv s hladkým povrchem, obuv i aplikace repelentního přípravku.
Vaverková připomněla, že v loňském roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou v kraji 68 lidí, v uplynulých letech bylo jedno úmrtí. Doporučuje očkování zejména starším lidem, protože závažnost onemocnění roste s přibývajícím věkem. Lidé však nebezpečí podceňují, domnívají se, že pokud se po léta nenakazili třeba v okolí své chaty, nestane se nic ani tentokrát. Novinářům se představila 78letá Eva Pelikánová, která se nakazila poprvé vloni, ačkoli prý každý rok na sobě našla kolem sedmi přisátých klíšťat. Očkování teď každému doporučuje, při nemoci „nesnesitelně bolí hlava“.
Podle Vaverkové očkují praktičtí lékaři i lékaři očkovacích center, částečně hradí zdravotní pojišťovny. Lékařka Martina Pýchová upozornila na dvě fáze encefalitidy, přičemž ta první vypadá zprvu jako běžná chřipka. I při lehkém průběhu pacient marodí osm týdnů, upozornila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?