Lékaři z Bulovky dokončili čtvrtou misi v Jordánsku

14. 3. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce dokončili čtvrtou misi v jordánském hlavním městě Ammánu, kde v rámci programu české vlády MEDEVAC operovali zraněné ze syrské války. Čtyřčlenný tým strávil v Jordánsku devět dní, dnes o tom v tiskové zprávě informovala nemocnice.


Dva ortopedi, anestezioložka a instrumentářka operovali v Ammánu celkem 16 lidí, z tři děti. Lékaři provedli tři totální endoprotézy kolenou, ošetřovali nezhoubné nádory chrupavky na rukou nebo Achillovy šlachy a poraněné rameno. V některých případech odstraňovali kovy z dřívějších operací. Závěrečné kontroly pacientů proběhly ve čtvrtek, všichni se zdárně hojí.

Kromě anestezioložky Zuzany Bonhomme Hankeové už všichni členové týmu v Jordánsku byli. Ortoped Jiří Chomiak a instrumentářka Dana Kafková absolvovali již třetí misi, ortoped Štěpán Magerska pomáhal v Ammánu podruhé.

Kromě lékařů z Bulovky se do pomoci obětem syrského konfliktu zapojili také odborníci z Fakultní nemocnice v Olomouci. Loni v září strávili v Jordánsku zhruba dva týdny. V listopadu v jordánském Ammánu působil čtyřčlenný tým kardiochirurgů z Fakultní nemocnice v Motole, který úspěšně operoval deset dětí syrských uprchlíků se středně závažnými vrozenými srdečními vadami.

Program MEDEVAC funguje v České republice od roku 1993. Loni v listopadu česká vláda rozhodla, že na něj bude každoročně vyčleňovat šedesát milionů korun. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí MEDEVAC zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti se v rámci programu léčili pacienti z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?