Lékaři z FNB předvedli radiofrekvenční termoablaci

9. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve čtvrtek viděli novináři poprvé operaci přímo na tiskové konferenci. A nemuseli ani do operačního sálu, protože veškeré přístroje lékaři Fakultní nemocnice Brno nechali přinést. Na vepřových játrech lékaři převedli radiofrekvenční termoablaci...


Poprvé včera viděli novináři operaci přímo na tiskové konferenci. A nemuseli ani do operačního sálu, protože veškeré přístroje lékaři Fakultní nemocnice Brno (FNB) nechali přinést. Na vepřových játrech lékaři převedli novou metodu boje proti zhoubným nádorům.

Nazývá se radiofrekvenční termoablace (RFA) a ve FNB ji uplatňují od podzimu 1999, po návratu přednosty Radiochirurgické kliniky prof. MUDr. Vlastimila Válka, CSc., ze stáže v Japonsku.

Teplota až 100 stupňů

Princip je zdánlivě velmi jednoduchý, do nemocného orgánu, nejlépe právě do jater, operatér zavede elektrodu, přičemž deštníkově rozvinutými jehlami napíchne zhoubný nádor. Zahřívá se na teplotu 80 až 100 °C, aby se zničily nádorové buňky.

U malých ložisek účinnost vysoká

Podle Válka jsou lékaři schopni tímto způsobem likvidovat ložiska až do průměru pěti centimetrů. „U malých ložisek je účinnost extrémně vysoká,“ říká přednosta, a jak dodává, metoda je minimálně invazivní, bez nutnosti celkové anestezie a probíhá pod kontrolou výpočetní tomografie, ultrazvuku nebo magnetické rezonance.

Jak lékaři zdůrazňují, je RFA jen součástí multidisciplinárního přístupu k nemocným se zhoubnými ložiskovými procesy v játrech. Znamená to, že o léčebných postupech každého pacienta zvlášť rozhoduje v nemocnici onkologická indikační komise.

Pacient už nebchází více pracovišť

„Je to mnohonásobně lepší, než když pacient obchází postupně různá pracoviště a lékař si jen prohlíží nálezy od kolegů,“ zdůrazňuje Válek, jeden z členů komise. Někdy se prý doktoři i pohádají, ale pro pacienta je taková přímá konfrontace prospěšnější.

Komise pracuje též od roku 1999 a za 365 dnů konzultuje na 600 pacientů, i z jiných zdravotnických zařízení.

Jsou schopni prodloužit život

Doc. MUDr. Zdeněk Kala, CSc., lékař Chirurgické kliniky, vyvrací rozšířené názory, že chirurgové podobné metody neuznávají, že protežují jen svoji resekci. „Není to pravda, sám používám nové metody,“ ujišťuje.

Nicméně konstatuje: Resekce jater a transplantace, tedy odstranění celého postiženého orgánu a jeho nahrazení dárcovským, lze provést jen u 20 procent postižených primárním nádorem jater či metastázami.

A pro zbývajících 80 procent je RFA metodou, která rozšiřuje léčebné možnosti. V kombinaci s dalšími postupy, například s chemoterapií či imunoterapií, lze dosáhnout výrazného prodloužení a zkvalitnění života.

Metoda se nehodí pro každý nález

Přednosta Válek před novináři rozřezává vepřová játra, do nichž před chvílí zavedl speciální elektrodu. Maso je uvnitř připečené, protože v řeznickém materiálu není krev. Jinak je tomu v živém těle.

Metodu RFA nelze aplikovat každému nemocnému. Ze 648 byla ideální u 48 pacientů. Ostatní vybraní měli příliš velký nádor, nebyl k němu přístup, či existovaly jiné komplikace. Byli léčeni v kombinaci s dalšími metodami. RFA lékaři využívají ještě při léčbě nádorů ledvin, nadledvin, plic a kostí.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?