Lékaři z kutnohorské nemocnice kvůli převodu na kraj neodcházejí

22. 7. 2009 9:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Diskutované schválení převodu městské nemocnice v Kutné Hoře na Středočeský kraj zatím neznamenalo hromadný odchod personálu z tohoto zdravotnického zařízení. Někteří lékaři kvůli převodu před časem hrozili výpověďmi. Zatím ji podal jen jeden lékař...


Další vyčkávají na nabídky kraje. Nemocnici se naopak daří přijímat nové lékaře z řad absolventů, řekl ČTK její jednatel Martin Suchánek.

„Fungujeme skoro v plném rozsahu, drobné omezení platí pouze na interně a chirurgii, a to kvůli nižšímu počtu lékařů,“ dodal. Interna podle něj snížila počet lůžek asi o 20 na nynějších 40. Nemocnice nepřerušila ani operace, pouze některé případy, hlavně z oblasti neurologie, posílá do kolínské nemocnice. Podle Suchánka to tak ale fungovalo už dříve.

Kolik lékařů chybí, nelze podle Suchánka vyčíslit, protože v nemocnici slouží řada externistů. „Preferujeme samozřejmě zaměstnance ve stálém pracovním poměru. Jsme rádi, že se daří shánět absolventy, i když jejich budoucnost v kutnohorské nemocnici je nejistá. Uzavíráme s nimi smlouvy jen do konce roku,“ dodal.

Primáři podle něj dali příslib, že v nemocnici zůstanou do konce roku a pak se rozhodnou podle toho, zda bude kraj garantovat zachování péče ve všech čtyřech nynějších oborech. Lékaři se totiž obávají, aby nemocnice po převodu na kraj neomezila akutní péči a neproměnila se v léčebnu dlouhodobě nemocných.

Středočeský kraj by měl kutnohorskou městskou nemocnici převzít od 1. ledna. Byla už ustavena komise, která řeší převod majetku. Příštím provozovatelem kutnohorského zdravotnického zařízení bude pravděpodobně Oblastní nemocnice Kolín zřizovaná krajem.

Pokud kraj založí zdravotnickou neziskovou organizaci, která by správu jeho nemocnic převzala, mohla by se v budoucnu kutnohorská nemocnice znovu osamostatnit, řekl ČTK starosta Ivo Šalátek (ODS).

Převod nemocnice na Středočeský kraj schválili zastupitelé v červnu. Ukončili tak několikaměsíční diskusi o osudu zdravotnického zařízení, které se dostalo do kritické ekonomické a personální situace.

Podle starosty stál městskou pokladnu provoz nemocnice od roku 2000 už kolem 250 milionů korun. Jen letos jí musí město dát 40 milionů korun; vzalo si kvůli tomu úvěr 30 milionů korun.

Kutnohorskou nemocnici do začátku března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?