Lékaři z visegrádské čtyřky plánují společný protest za platy

20. 6. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory plánují znovu protestovat kvůli platovým podmínkám ve zdravotnictví. V boji za zvýšení platů se navíc chtějí spojit všichni lékaři zemí visegrádské čtyřky. Zřejmě v listopadu uspořádají i společnou symbolickou akci, na kterou naváže razantní a delší akce českého Lékařského odborového klubu (LOK).


Čeští lékaři se chtějí domoci splnění loňských slibů vlády, podle kterých měly mzdy v nemocnících stoupnout o deset procent. Růst přišel, ale jenom šestiprocentní a navíc jen ve státních zařízeních. Do protestu by se tentokrát měly zapojit i sestry a ostatní personál.

Mezinárodní akce se bude konat pod hesly: Záchrana zdravotnictví jako veřejné služby, Reálné platby zdravotních pojišťoven za péči a Odměňování zdravotníků v rozsahu 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi. Problémy zdravotníků v zemích Visegrádu jsou podle předsedy LOK Martina Engela podobné, lékaři budou na základě dohody šéfů svých odborových svazů při protestních akcích a podávání hromadných výpovědí postupovat společně.

Následný protest Lékařského odborového klubu pak podle Engela svým způsobem překoná akci Děkujeme, odcházíme, v níž loni dala výpověď čtvrtina lékařů z nemocnic. Oznámil to po poradě předsedů nemocničních organizací. Z taktických důvodů ale nechtěl nic bližšího k datu ani k obsahu akce říci.

Čeští odboráři budou podle informací České televize protestovat nejdříve až po podzimních senátních a krajských volbách. Nechtějí totiž, aby byla akce považovaná za politickou. Akce také neproběhne dříve, než dostanou nemocnice smlouvy od pojišťoven.

Jinak by podle lékařů hrozilo, že by pod záminkou protestů smlouvy nemocnicím nedaly. Je proto klidně možné, že český protest bude až příští rok. Důležité podle Engela je, aby byl dobře připraven, ne rychlost.

Loni k 1. březnu chtělo z nemocnic odejít 3 800 lékařů

Původně měly letos platy zdravotníků růst o 10 procent. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale koncem roku uvedl, že se kvůli nepříznivé ekonomické situaci od ledna zvednou o 6,25 procenta a od pololetí o 3,75 procenta. V krajích se ale lékaři a sestry více peněz nedočkali. „Lékařské odbory splnily svoji část memoranda, splnit by ji měla také vláda. Cítíme se podvedeni,“ řekl Engel.

Odbory proto žádají zákon o odměňování ve zdravotnictví s vlastní platovou tabulkou. Vidí v něm jedinou záruku, že platy v nemocnicích stoupnou. K reakci ministerstva, že mají svůj protest zaměřit proti krajům, které platy ve svých nemocnicích nezvýšily, uvedl místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman, že státním nemocnicím platí zdravotní pojišťovny za stejnou péči „násobně lépe“, proto na platy mají zdroje. Nastal čas razantních akcí, další vyjednávání s politiky nemá podle Volemana smysl, leda by změnili názor.

Šťastný: Průměrné platy ve státních nemocnicích budou koncem roku kolem 65 000

Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) ale odmítá, že by vláda nesplnila své sliby. Průměrné platy v nemocnicích řízených státem podle něj vzrostly za dva roky o víc než 16 procent z 50 na 60 tisíc korun a koncem letošního roku budou kolem 65 000.

To, že v krajských nemocnicích platy tak rychle nerostou, není podle něj vina vlády, ale důsledek špatného hospodaření hejtmanů z ČSSD. Zákon, který by zaručoval odměňování lékařů, pak Šťastný rezolutně odmítá. „Odmítám návrat do dob komunismu, odmítám státní, zešedlé a sešněrované hospodářství,“ řekl poslanec v Interview ČT24

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?