Lékaři začali plnit výhrůžky: hromadně podávají výpovědi

3. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v některých místních nemocnicích, kteří se zapojili do akce s názvem Děkujeme, odcházíme!, při hrozbě hromadných výpovědí nemluvili "do větru" a přikročili k činům. Tento týden začali vyplňovat formuláře s výpovědí například lékaři z nemocnice v Havířově.


„Celá operace je připravena tak, aby byl prostor k jednání a současně aby odhodlání lékařů nemohl nikdo podcenit nebo zhatit. Lékaři mohou tiskopisy vyplnit v počítači, vytisknout a odevzdat. My je pak 17. prosince hromadně odešleme na ústředí, kde jejich formální správnost potvrdí právníci. Současně každý lékař podepisuje plnou moc k tomu, aby jeho výpověď byla ve stanoveném dni 27. prosince zaslána zaměstnavateli. Vláda tak bude mít přesné informace o počtu lékařů, kteří dají výpověď, pokud na naše požadavky nepřistoupí,“ řekl odborový předák lékařů havířovské nemocnice Martin Sedláček.

On sám zatím nezná přesný počet doktorů, kteří výpověď nakonec skutečně dají. „V každém případě jich však bude tolik, že to chod nemocnice ochromí,“ doplnil.

Výpovědí budou desítky

Podobně mluví i Marián Pirchala, odborový předák nemocnice v Karviné-Ráji, pod níž spadá i nemocnice v Orlové. „V tuto chvíli je podle mých informací připraveno podat výpověď 60 lékařů, ale to číslo bude určitě vyšší,“ řekl Pirchala.

Podle něj jsou lékaři, kteří jsou připraveni z nemocnice odejít, ze stěžejních oborů jako je chirurgie, interna, ARO nebo dětské oddělení.

„Lékaři z těchto oborů tvoří 80 až 90 procent nespokojenců, kteří jsou rozhodnutí v případě, že vláda nebo kraj adekvátně nezareagují na jejich požadavky, podat výpovědi,“ tvrdí Pirchala.

Jednou z věcí, která lékařům vadí, je množství přesčasů, které musí sloužit. „S přesčasy se sice dají vydělat slušné peníze, ale ne vše se dá počítat v penězích,“ tvrdí lékař havířovské nemocnice Peter Schwarz.

Jeho slova potvrzuje i kolega z oddělení Mezioborové jednotky intenzivní péče Jan Schee. „Ani mně se nelíbí, že jsou lékaři nuceni pracovat neuvěřitelné množství přesčasových hodin. Na vlastní kůži jsem nyní pocítil situaci, kdy lékař neslouží žádné hodiny navíc. S dlouholetou praxí a atestacemi jsem měl na výplatu zhruba 20 tisíc korun. To si myslím, že není správné ohodnocení lékaře,“ říká šedesátiletý lékař.

K celorepublikové výzvě Děkujeme, odcházíme! se nejčastěji připojili lékaři z krajských nemocnic. Například v soukromé Karvinské hornické nemocnici nebo v Nemocnici Český Těšín, která je součástí skupiny Agel, lékaři ani zdravotní personál na tuto aktivitu nereflektovali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?