Lékaři začali podepisovat výpovědi

30. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouho avizovaná hrozba se pomalu začíná naplňovat. Lékaři si mezi sebou začali rozdávat formuláře a podepisovaly se první výpovědi. V nemocnicích budou tiskopisy kolovat ještě dva týdny.


Zřejmě jako první včera podepsal výpověď v akci lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme“ pražský chirurg Miloš Voleman z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který vede tamní odborový klub.

Podepsal i dohodu o solidaritě, tím stvrdil, že na rozhodnutí bude trvat. Po klinice také začaly kolovat tiskopisy, aby lékaři mohli své výpovědi podepsat.

Podobně to bude ve všech nemocnicích, kde se formuláře také začínají distribuovat.

Dnes by měli s podpisy začít i lékaři na Vysočině a v jiných regionech. Včerejší den, byl podle oborů, spíše přípravný.

Na jižní Moravě zatím vyčkávají

S napětím bylo chování lékařů očekáváno i na jižní Moravě: hromadné výpovědi se zde ale zatím nekonaly. Hodonín ani Brno neevidoval ani jednu jeden podepsaný formulář. Konkrétní počet lékařů, kteří nakonec splní svůj záměr a výpověď podají, neznají ještě ani v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří.

„Výzvu podepsalo 43 lékařů z celkového počtu 84. Kdo výpověď podá, zatím není jasné. Dnes nebo zítra by se lékaři měli dohodnout na dalším postupu na společné schůzi,“ uvedl pro LN mluvčí zařízení Pavel Gejdoš.

Politici nám nevěří, odejít musíme

První podepsané výpovědi už měli včera na Havlíčkobrodsku. „Zdá se, že výpovědí bude ještě víc, než kolik lidí se hlásilo k původní deklaraci. Politici se nám vysmívají a my tuto akci vnímáme jako poslední šanci, jak vybojovat slušné podmínky, abychom mohli poskytovat kvalitní péči,“ popsala pro LN Šárka Drinková, krajská koordinátorka LOK na Vysočině.

Předběžnou deklaraci, že výpověď podají, podepsala čtvrtina nemocničních lékařů, celkem 4200. Podle ministra by takové množství odchodů znamenalo, že by se od března v nemocnicích najelo na prázdninový provoz. Některé plánované operace by se odkládaly.

V pátek ale uvedl, že za odcházející lékaře převezmou práci jejich kolegové a dostanou také jejich peníze. Lékaři, kteří z nemocnic neodejdou, tak mohou počítat s tím, že si polepší.

Akce vyvrcholí před svátky

Formuláře výpovědí se budou sbírat dva týdny, pak je dostane ke kontrole právní kancelář. Mezi 13. až 17. prosincem vyvrcholí republiková jízda černobílé sanitky s doktorem Exodem návštěvou pražských nemocnic.

Největší podporu má kampaň Děkujeme, odcházíme na Vysočině, v Moravskoslezském kraji, Zlínském kraji, Karlovarském a Jihočeském kraji. Obecně se k ní připojují hlavně lékaři v menších a středních nemocnicích.

V Plzni o akci zájem není

Podle mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renaty Jenšíkové výzva nemá v tomto kraji velký ohlas.

„Vzhledem k tomu, že jsme blízko hranic, si lékaři, kteří chtěli odejít, mohli domluvit práci v cizině kdykoliv. V minulosti jsme už několik vln odchodů do zahraničí zaznamenali a po nějaké době i návrat některých lékařů,“ uvedla pro ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?