Lékaři začínají postupně stahovat výpovědi

22. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeští lékaři, kteří v rámci protestů lékařských odborů Děkujeme, odcházíme podali koncem roku výpovědi, je začali stahovat.


Zatím jde pouze o jednotlivce, hromadně začnou doktoři podle informací Práva odvolávat protesty v úterý nebo středu.

„Stahování výpovědí již začalo. Za dopoledne jsem přijal čtyři žádosti a další stále dostávám. Očekávám, že do čtvrtka bych měl mít všechny zpět,“ řekl Právu předseda představenstva Nemocnice Tábor Ivo Houška. Zpět by mělo nastoupit všech 27 lékařů.

Ve středu odvolají protest

V českokrumlovské nemocnici jednal v pondělí ředitel Jaroslav Šíma se zdejším odborářským předákem Janem Vorlem, který je zároveň krajským koordinátorem Lékařského odborového klubu na jihu Čech.
„Dohodli jsme se, že v úterý a středu odvolají lékaři protest. Vrátit by se měli až na dva lékaře všichni, tedy 21 doktorů,“ poznamenal Šíma.

Zdůraznil, že nejzazším termínem, do kdy je nutné, aby lékaři stáhli výpovědi, je čtvrtek, kdy se ředitelé čtyř jihočeských nemocnic, kterých se protest týká, opět sejdou u vedení Jihočeského kraje. V Jindřichově Hradci, kde by hromadný odchod lékařů pocítili asi nejvíce, stáhnou doktoři výpovědi ve středu.

„Hovořil jsem s naším odborářem, a pokud nenastanou nějaké zlomy, setkáme se v tomto termínu. Počítám, že vrátit se chce 28 lékařů, jedna lékařka odchází,“ sdělil Právu předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec Jaroslav Vohnout. V Písku podle informací vzalo na personálním oddělení výpovědi zatím devět ze sedmnácti lékařů. Také náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD) věří, že lékaři nakonec slib splní a výpovědi stáhnou tak, jak se dohodli na setkání s vedením kraje minulý čtvrtek.

„Musím ale říci, že když se objevily zprávy, aby byli lékaři solidární s šéfem lékařských odborů Martinem Englem, byla jsem hodně nervózní. Pak přišlo uklidnění a výzva Engla, aby lékaři protest ukončili, a tak věřím, že krizový scénář, který máme s řediteli nemocnic připravený, nebudeme muset spustit,“ nastínila v rozhovoru s Právem Stráská.

Na jihu Čech by se měla zpět vrátit většina z 99 lékařů. Pokud by protesty trvaly, kraj by byl v případě nutnosti připraven navýšit rozpočet záchranné služby a zřídit informační linku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?