Lékaři zatím věří zdravotní reformě

25. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Po delší období jsme vás informovali o příbězích lékařů z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jak vidí současnou situaci jeden z nich - Jan Žižka?


Po mnoha týdnech stupňujícího se napětí, složitých vyjednávání, nevybíravého osočování a rychlých zvratů byla nakonec významná část navrhovaných proreformních kroků lékařského hnutí vládou schválena.

Proč lékaři vyčkávali se stahováním výpovědí až do tohoto týdne? Jinou možnost už neměli.

Stejně tak do té doby chyběly garance, že tolik potřebnou reformu zdravotnictví opravdu nastartujeme. A když už se po sérii složitých jednání obě strany dopracovaly k dohodě podepsané dne 17. února ministrem zdravotnictví a předsedou Lékařského odborového klubu, dočkali jsme se za pouhé dva dny prvního prubířského kamene této křehké dohody.

Téhož předsedu LOK Martina Engela, jehož podpis figuruje pod memorandem o úpravě poměrů ve zdravotnictví, a který je iniciátorem nejsilnějšího proreformního hnutí v Česku za posledních dvacet let, odmítl ředitel Vinohradské nemocnice vzít zpět do zaměstnání.

Shoda náhod nebo politický revanšismus po česku?

Nezbývá, než býti nadále ve střehu.

Lékaři svým postojem prokázali, že za zájmy pacientů jednoznačně stojí, přestože byli opakovaně označováni za vyděrače a teroristy.

Hnutí Děkujeme, odcházíme poukázalo a veřejně pojmenovalo mnoho nešvarů, které po léta sužují české zdravotnictví.

Byla to také nesmírně hluboká a cenná sonda veřejného mínění a ryzosti českých politiků. Jsem si jistý, že nejen pro mne byla významným zdrojem ponaučení, ze kterého budu čerpat nejen při příštích volbách.

Na závěr mi dovolte poděkovat všem těm, kteří snahu o reformu českého zdravotnictví chápali a podporovali. Pevně věřím, že své plody reforma přinese již v brzké době.

A jejími vítězi nebudou lékaři, ale především pacienti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?