Lékařka, jež umožnila šíření TBC, půjde před soud

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařka vinohradské nemocnice, obviněná z šíření tuberkulózy, půjde před soud. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ji včera obžaloval kvůli tomu, že nezajistila hospitalizaci nakaženého Slováka...


Praha - Před Obvodním soudem pro Prahu 10 stane také slovenský spolubydlící nemocného.

„Oba dva jsou žalováni za trestný čin šíření nakažlivé choroby z nedbalosti,“ uvedl včera Šaroch. Policie původně navrhla, aby byl Slovák obžalován z úmyslného trestného činu. Šaroch však obvinění překvalifikoval na čin z nedbalosti.

„V jeho jednání jsem nezjistil úmysl,“ dodal Šaroch. Oběma tak hrozí až roční vězení či peněžitý trest, doktorce navíc zákaz činnosti.

Šestatřicetiletý slovenský občan zemřel loni 26. prosince v Praze na vysoce nakažlivou formu plicní tuberkulózy. Lékařka podle policie pochybila, když se čtyři dny předtím spokojila se slibem pacientova kamaráda, že ho odveze na příslušné oddělení Thomayerovy nemocnice, což se ale nestalo. Přítel nemocného podle policie lékařku přemluvil, aby nevolala sanitku. Nemocný skonal ve vinohradské nemocnici poté, co ho tam o čtyři dny později v bezvědomí přivezla záchranná služba.

Plzeňský deník, 30.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?