Lékařka: Kampaň proti hormonální antikoncepci je nepravdivá

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká gynekologicko-porodnická společnost hodlá aktivity Hnutí Za život zatím jen sledovat. "Údaje z kampaně jsou nepravdivé. Antikoncepce je prevence vzniku těhotenství. Žádný zárodek nebo život nezabíjí, protože ještě žádný nevznikl...


PRAHA - Informační kampaň proti hormonální antikoncepci, kterou v těchto dnech vede Hnutí Za život, je nepravdivá, řekla včera ČTK lékařka Marta Šimůnková. Zároveň vyvrátila tvrzení některých médií, že by farmaceutické firmy podaly na hnutí kvůli kampani žalobu. Česká gynekologicko-porodnická společnost hodlá aktivity hnutí pouze sledovat a zakročit jen v krajním případě.

Občanské sdružení Hnutí Za život upozorňuje v plakátové kampani na raně potratové účinky všech hormonálních pilulek dostupných na českém trhu. „Hlavním mementem kampaně je to, že hormonální antikoncepce může způsobit usmrcení počatého lidského jedince,“ řekla včera ČTK Zdeňka Rybová z hnutí.

Z lékařského hlediska blokuje antikoncepční pilulka ovulaci; nedochází k uvolnění vajíčka z vaječníku, a proto nemůže být oplodněno, vysvětlila Šimůnková. „Údaje z kampaně jsou nepravdivé. Antikoncepce je prevence vzniku těhotenství. Žádný zárodek nebo život nezabíjí, protože ještě žádný nevznikl,“ dodala lékařka.

Antikoncepční pilulky používají ženy od 60. let minulého století. S jejich užíváním významně poklesl počet nechtěných těhotenství a potratů. V posledních letech začaly i zdravotní pojišťovny uživatelkám na pilulky připlácet, protože moderní antikoncepce má i zdravotní prospěch. Působí například proti rakovině vaječníků nebo děložní sliznice, snižuje i výskyt některých nezhoubných nádorů prsu, uvedla Šimůnková. Přesto má antikoncepce stále řadu odpůrců.

Odpůrci antikoncepce argumentují také tím, že antikoncepce mění přístup lidí k dětem a odpovědnosti k rodičovství. „Před početím dítěte se bráníme chemickými prostředky jako před škůdci, které hubíme doma,“ uvedla Rybová. Antikoncepce není ani zdaleka stoprocentní a v jejím důsledku mají uživatelky často zdravotní, psychické a sexuální problémy, tvrdí zástupkyně hnutí.

Odborníci to popírají. „Spolehlivost antikoncepce je větší než 99 procent. Pokud se stane chyba, je na straně klientky,“ řekla Šimůnková. Vedlejší účinky antikoncepce jsou podle lékařky minimální.

V současné době užívá antikoncepci 28 procent českých žen od 15 do 44 let. V roce 1990 to bylo pět procent. Za deset let klesl počet potratů z více než 100.000 na asi 30.000, uvedla Šimůnková.

Ve světě užívá hormonální antikoncepci asi 30 procent Evropanek, 16 procent Američanek, osm procent žen v Latinské Americe a jedno procento Japonek. V Evropě vedou Holanďanky - pilulky bere 51 procent z nich. Druhé jsou Francouzsky a Němky se 40 procenty uživatelek. Nejméně se pilulky uchytily v katolických státech jižní Evropy a v Rusku.

Kampaň proti antikoncepci je naplánovaná na celý březen. Stoupenci Hnutí Za život jí chtějí upozornit i na Den nenarozených dětí, který připadá na 25. března.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?