Lékařka Kubáčová si u soudu v Brně převzala milost prezidenta

9. 8. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařka Alena Kubáčová si dnes u brněnského krajského soudu převzala milost prezidenta Václava Klause, který ji odpustil zbytek sedmiletého trestu za podvody s falešnými neschopenkami. Odpykala si dva roky. Tvrdí, že je nevinná a přestože se svými výhradami proti trestu u soudů neuspěla, bude požadovat obnovu procesu a náhradu nákladů, které ji vznikly.


Prezident milost zdůvodnil vyšším věkem odsouzené a přihlédl k jejímu špatnému psychickému stavu. Kubáčová, která již dosáhla důchodového věku, byla jednou ze tří hlavních aktérek rozsáhlého podvodu s falešnými neschopenkami, kterého se účastnily desítky lidí. Vrchní soud v Olomouci, který o kauze rozhodoval loni, jí za podvod vyměřil sedmiletý trest vězení, pokutu půl milionu korun a na osm let jí zakázal vykonávat práci lékařky.

Podvodů s falešnými neschopenkami se podle soudu účastnily desítky lidí. Spřátelené firmy naoko zaměstnávaly známé a příbuzné členů skupiny v dělnických a nekvalifikovaných profesích za nadstandardně vysoké platy. Kubáčová pak fiktivním zaměstnancům vystavovala potvrzení o nemoci, přestože byli zdraví. Kvůli imaginárním vysokým mzdám musel stát vyplácet vysokou nemocenskou, kterou si skupina rozdělovala. Státu tím vznikla škoda asi 13 milionů korun.

Lékařka se hájila tím, že jí někdo před lety z ordinace v době polední přestávky asi 160 formulářů neschopenek ukradl. Pak je prý zneužil pomocí padělaných razítek a potvrzení. Kubáčová se proti trestu neúspěšně dovolala k Nejvyššímu soudu, který v kauze nenašel důvod zasahovat. Klaus milost Kubáčové udělil pod podmínkou, že se po dobu pěti let nedopustí trestného činu. Přihlédl také k jejímu „dosavadnímu řádnému a společnosti prospěšnému životu“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?