Lékařky lépe komunikují s pacienty

30. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařky hovoří s pacienty déle než jejich mužští kolegové, jsou při tom pozitivnější, sociálnější a emocionálnější. K těmto závěrům došla studie publikovaná v časopisu JAMA...


Lékařky hovoří s pacienty déle než jejich mužští kolegové, jsou při tom pozitivnější, sociálnější a emocionálnější. K těmto závěrům došla studie publikovaná v časopisu Journal of American Medical Association (JAMA 2002; 288: 756–64).

Debra Roterová z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health s kolegy systematicky vyhodnotili 23 srovnávacích studií z let 1967 až 2000. Kromě toho čerpali z výsledků tří rozsáhlých dotazníkových anket mezi lékaři.

Jejich výsledky jsou pro kolegyně mimořádně lichotivé. Lékařky jsou lepšími partnery v rozhovorech, koncentrovanější na pacienty, v pohovoru projevují častější a větší životní kontext, nevyhýbají psychosociálním tématům a celkově jsou emocionálnější a pozitivnější.

Lékařky více projevují svůj partnerský vztah k pacientovi. Pacienta považují za rovnoprávného a častěji ho vtahují do léčebného rozhodování. Trvání rozhovorů je u nich v průměru o deset procent delší (23 místo 21 minut).

Přitom lékařky v žádném případě neztrácejí z pohledu potřebu léčeby. Množství, kvalita a druh lékařských sdělení se od sdělění jejich mužských kolegů neliší. Výjimkou je jen ženské lékařství, kde jsou lepšími partnery v pohovorech muži. Gynekologové věnují svým pacientkám více času a projevují se vyšším stupněm emocionality.

Jsou tedy ženy lepšími lékařkami? Na tuto otázku studie bohužel neodpovídá. Neexistují žádné údaje o tom, zda delší a intenzivnější pohovory mezi lékařem a pacientem zlepšují prognózu pacienta.

Související odkazy:

Abstrakta z příspěvku v JAMA

Zpráva Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health a Northeastern University

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?