Lékárna v Novém Jičíně musí zase vybírat od pacientů poplatky

13. 5. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárna Nemocnice v Novém Jičíně musí od včerejška opět od pacientů vybírat třicetikorunové poplatky za položky na receptu. Předběžným opatřením, o které požádal kvůli nekalé soutěži lékárník Stanislav Rovan, o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě...


Moravskoslezský kraj proplácí třicetikorunové poplatky ve svých zdravotnických zařízeních od února. Doposud tak lidé v krajských nemocnicích a lékárnách ušetřili zhruba 10 miliónů korun. Už v březnu podal žalobu proti nekalé soutěži Slezské nemocnice v Opavě lékárník Marek Hampel. Krajský soud jeho návrhu vyhověl a nemocnici zakázal jakkoliv hradit nebo lidem jinak proplácet poplatky v nemocniční lékárně.

Nyní uspěl u soudu i Rovan, majitel Lékárny U Bílého anděla. „Jsem rád, ale je to jen první bitva. Válka teprve začíná,“ sdělil včera odpoledne, krátce poté, co obdržel rozhodnutí soudu.

Rozhodnutí soudu včera dostal nejen Rovan, ale i novojičínská nemocnice. „V lékárně už visí informace pro pacienty, že uzavírání trojstranných dohod je v této lékárně od včerejšího dne pozastaveno,“ sdělila mluvčí kraje Šárka Vlčková s tím, že dnes budou o situaci v lékárně Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně jednat krajští radní.

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) i náměstek pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) byli včera služebně mimo kraj. Ještě před vydáním soudního rozhodnutí o předběžném opatření ale Konečný slíbil, že kraj, potažmo nemocnice, bude nařízení soudu respektovat, ale proti rozhodnutí soudu se odvolá.

Pavel Karban, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?