Lékárníci apelují na ministra: ať poplatky vybírají všechny lékárny

8. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger zažil náročný víkend. Nejdříve čelil kritice na sjezdu sdružení Mladých lékařů a poté diskutoval s lékárníky na jejich sjezdu. Ti se s šéfem resortu shodli na tom, že jako první je třeba vyřešit nevybírání regulačních poplatků některými lékárnami.


Sjezd České lékárnické komory také ministra příliš nešetřil. Systém je podle nich příliš komplikovaný a je třeba ho rychle zjednodušit. Jako zásadní problém vidí právě to, že některé lékárny nevybírají regulační poplatky. Tím prý rostou náklady zdravotních pojišťoven, protože si pacienti nechávají předepisovat více léků.

Ministerstvo by proto mělo zajistit mechanismus, aby lékárny zákony dodržovaly. Vládní koalice plánuje, že by lidé měli místo 30 korun za položku platit za celý recept. Podle prezidenta komory Stanislava Havlíčka se obě strany shodly, že změny celého systému musejí přijít ve dvou krocích.

„Ministerstvo musí posílit a zjednodušit věci, které v systému fungují. Naopak odstranit se musejí dlouhodobě nefungující záležitosti,“ komentoval pro ČTK Havlíček.

Nechceme bonusy a marketingové pobídky

Legislativní změny by měly zajistit, aby nebyly umožněny bonusy a marketingové pobídky, které prý vedou k vyšší spotřebě léčiv hrazených pojišťovnami. „V sousedních zemích je běžné, že je jakékoliv motivování pacientů zakázané,“ doplnil Havlíček.

Dalším bodem diskuse s ministrem zdravotnictví byla výše doplatků za kupované léky. Komora podporuje systém pevné spoluúčasti. Doplatky za léky by podle Havlíčka měly být ve všech lékárnách stejné.

„Chceme pacientům poskytovat péči a informace o lécích, nikoliv vysvětlovat, proč jsou poplatky v lékárnách odlišné,“ poznamenal Havlíček.

Více peněz po Hegerovi chtějí i ambulantní specialisté

Své požadavky v pátek zopakovali i ambulantní specialisté. Varují, že pokud v příštím roce nedostanou od zdravotních pojišťoven více peněz, dají pacientům méně péče. Požadují, aby jim ministerstvo zdravotnictví navýšilo v připravované úhradové vyhlášce platby za léčení.

Ministr jim ale na sjezdu znovu připomněl, že v době krize si nemůže dovolit zvyšovat úhrady za ambulantní výkony.

„Za méně peněz méně muziky,“ komentoval vyhlášku předseda sdružení ambulančních specialistů Zorjan Jojko.

Ambulantní specialisté nemají rozpočet jako třeba nemocnice, ale dostávají limitovanou platbu za každého pacienta. Zatímco nemocnice, když ke konci roku vyčerpají paušál, neberou už nové pacienty a odkládají operace, ambulantní specialisté pacienty mohou brát dál. Když ale bude limit na pacienta menší, každý jednotlivý pacient bude mít nárok na menší rozsah péče.

„Úhrady směrem k ambulantním výkonům by se měly zvyšovat, aby bylo výhodnější dělat některé výkony ambulantně, a ne během hospitalizace,“ uvedl Heger. Dodal však, že nyní na to nejsou peníze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?