Lékárníci boj o poplatky nevzdávají

8. 4. 2009 10:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárna Slezské nemocnice stále nabízí pacientům úhradu regulačních poplatků, a to i přesto, že ostravský soud vydal předběžné opatření, které tomu mělo zabránit. Majitel soukromé lékárny Marek Hampel se s tím ale smířit nechce, obrátil se znovu na soud, aby nařídil výkon předběžného opatření. A proti poplatkům chtějí bojovat i další provozovatelé, desítky z nich se obrátilo na Grémium majitelů lékáren, aby jim pomohlo s vypracováním žaloby...


Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren a majitel soukromé opavské lékárny Marek Hampel chce dosáhnout toho, aby lékárna dodržovala předběžné opatření, které vydal Krajský soud v Ostravě. Tím, že nyní zařízení spadající pod Slezskou nemocnici v Opavě nabízí pacientům možnost individuálních žádostí o proplácení poplatků, totiž podle Hampela toto soudní nařízení obchází.

„Oni obcházejí nejen zákon o veřejném zdravotním pojištění, který je platný, ale obcházejí i usnesení soudu a předběžné opatření, které jim ukládá, aby se zdrželi jakéhokoliv jednání, které povede k úhradě regulačních poplatků za pacienty,“ vysvětlil důvod svého postupu pro Zdraví.Euro.cz Hampel.

Po konzultacích s advokátní kanceláří se rozhodl, že se obrátí na soud znovu, aby zdokumentoval, zda je opatření obcházeno a případně zajistil jeho výkon.

Lékárna poplatky nehradila dva dny, poté se ale na webových stránkách nemocnice objevila informace, že lidé mohou žádat o proplácení individuálně. A na takový systém se podle hejtmana kraje Jaroslava Palase (ČSSD) předběžné opatření nevztahuje. Hampel se na soud obrátil v pondělí, rozhodnut by měl do 15 dní.

Desítky lékárníků chystá další žaloby

Rozhodnutí ostravského krajského soudu vyvolalo mezi lékárníky naději, že podobně by mohl rozhodnout soud i v jejich případě. Od té doby se na Grémium majitelů lékáren obrátily desítky provozovatelů lékáren z různých částí republiky s žádostí o pomoc.

„Provozovatelé to s námi konzultují a zřejmě dojde v několik a případech k podání nové žaloby, ale zatím nedokáží říci kolik jich bude a kdy budou podány,“ dodal Hampel.

Na grémium se podle něj kvůli právní pomoci obracejí i nečlenové. V případě, že by soud návrhům na předběžné opatření vyhověl, nemají ale lékárníci vyhráno. „Pokud soud vyhoví i jiným návrhům na předběžné opatření, pak hrozí to, že se kraje budou tímto postupem inspirovat,“ obává se Hampel.

Česká lékárnická komora zvýšený zájem svých členů o právní služby nezaznamenala. „Od rozhodnutí ostravského soudu jsme z výšený zájem nezaznamenali, jsme ale připraveni právní poradenství našim členům poskytnout,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz prezident komory Stanislav Havlíček.

V nejbližších dnech by podle něj mělo své šetření skončit i ministerstvo vnitra a podat výzvy na kraje. „Další podrobnosti ale nevím, předpokládám, že do konce týdne budeme vědět víc,“ doplnil.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?