Lékárníci budou celý týden radit, jak správně užívat antibiotika

21. 11. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci budou celý tento týden radit lidem, jak správně užívat antibiotika a na jaké obtíže. Zbytečným užíváním antibiotik na běžné virózy totiž roste odolnost bakterií. Lékaři pak musejí dávat antibiotika se širokým spektrem účinku na nemoci, na které dřív stačil běžný penicilin. Antibiotický týden v prostředí lékáren se koná pod záštitou Světové zdravotnické organizace.


Podle výsledků loňského průzkumu v lékárnách se 51 procent dotázaných mylně domnívá, že antibiotika účinkují proti virům. Téměř třetina si myslí, že antibiotika jsou léky na chřipku a nachlazení.

Kampaň je zaměřena na dospělé pacienty i na rodiče dětských pacientů. „Rodičům vysvětlíme, kdy jsou pro dítě antibiotika vhodná a kdy by naopak mohla uškodit a jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou při užívání antibiotik potřebná,“ řekl ČTK mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Zdůraznil, že antibiotika působí jen na bakteriální infekce. Většinu nachlazení a chřipek působí viry, proti nim jsou neúčinná. Rozlišit původce umí jednoduchý test, který za pár okamžiků přímo v ordinaci lékaře ukáže, zda nemoc způsobily bakterie nebo viry.

Pokud lékař antibiotika předepíše, je nutno dodržet pokyny pro užívání. Většinou to znamená dobrat celé balení a nepřestat, i když se nemocnému po pár dnech uleví. Lék je nutno brát v daných intervalech, jen tak se udrží v těle jeho hladina pro boj s bakteriemi. Není správné užívat „zbytky“ z domácí lékárničky, každé antibiotikum působí jen na určité bakterie.

U některých lidí mohou způsobit antibiotika obtíže jako průjem či bolesti břicha, kůže bývá citlivější na sluneční záření. Všem problémům se pacient podle Krebse vyhne, když po dobu nemoci zůstane doma v posteli. Antibiotika se nemají kombinovat s mléčnými výrobky, omezují účinek léku. V těhotenství je možno brát penicilin, zakázány jsou tetracykliny, protože poškozují vývoj plodu.

Součástí osvětové kampaně v antibiotickém týdnu je i průzkum mezi dospělými pacienty a rodiči dětí, kterým byla antibiotika předepsána. Dotazník umožní srovnat názory českých pacientů s výsledky obdobného průzkumu v dalších zemích EU.

Loni se do akce zapojilo v ČR kolem 500 lékáren, tedy zhruba každá čtvrtá. Seznam lékáren zapojených letos do antibiotického týdne, stejně jako dotazníky a další materiály jsou na webu komory www.lekarnici.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?