Lékárníci chtějí prosadit regulaci sítě lékáren

28. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora je pro regulaci sítě lékáren. Lékárny podle komory stále vznikají chaoticky a navíc v místech, kde nejsou potřebné, zatímco jinde naopak chybí...


PRAHA -

Lékárníci se na tom dohodli na víkendovém sněmu. Snažili se o tom přesvědčit i ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, která na sněm přišla.

Způsob regulace by měl zakotvit připravovaný nový zákon o zdravotnickém zařízení.

„První způsob je ten, že by se regulovalo už při vzniku zařízení. Druhou možností by byla smluvní povinnost lékáren se zdravotními pojišťovnami,“ řekl mluvčí komory Jan Horáček.

Nadbytečná lékárna by pak na základě komisionálního zvážení neprošla při výběrovém řízení na smlouvu s pojišťovnou, vysvětlil.


„V ČR se počet lékáren po roce 1989 zdvojnásobil. Nyní je jich v provozu zhruba 2000. Je jich skoro víc, než by jich mělo být, a jsou špatně rozmístěny.“

mluvčí ČLK Jan Horáček

Stabilizace sítě lékáren je jedním z dlouhodobých cílů komory, která sdružuje 6000 lékárníků. Komora řadu let prosazuje i jednotné ceny léků ve všech lékárnách. Ministryně je na sněmu ujistila, že pevné ceny budou zavedeny v průběhu příštího roku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?