Lékárníci: Přísnější režim zneužití Rohypnolu nezabrání

17. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Píšu tento lék pacientům jen výjimečně, už celá léta se jim snažím nabídnout jinou, ne tak návykovou alternativu. V cizině by člověka s Rohypnolem zavřeli coby narkomana," říká olomoucká lékařka Zdenka Hrubanová...


Olomoucko - Rohypnol bude zřejmě zařazen mezi opiáty a režim jeho vydávání se zpřísní. Novela zákona o návykových látkách už prošla poslaneckou sněmovnou, posoudit by ji měl ještě Senát a prezident. Čeští narkomani toto hypnotikum podle odborníků čím dál více zneužívají.

Lékárníci na Olomoucku jsou ale přesvědčeni, že přísnější režim jim v tom nezabrání. V současnosti se Rohypnol dá získat na běžný lékařský předpis, musí být ale vypsán samostatně. Lékárny mají povinnost předpisy pět let uchovávat.

„Píšu tento lék pacientům jen výjimečně, už celá léta se jim snažím nabídnout jinou, ne tak návykovou alternativu. V cizině by člověka s Rohypnolem zavřeli coby narkomana. Lékaři jej asi přestanou předepisovat, bude to pro ně zřejmě zpočátku znamenat více vysvětlování a přesvědčování,“ konstatovala olomoucká lékařka Zdenka Hrubanová. Lék podle ní vyžadují pouze starší lidé, kteří jej berou na spaní. Podobné zkušenosti má i lékárnice z Lutína Zdeňka Beranová.

„Nesetkala jsem se s tím, že by chtěl Rohypnol někdo z mladších. Myslím, že si jej shání jinou cestou, možná od výrobce.

Přístup k němu tedy budou mít zřejmě dál. Zpřísněním režimu jeho prodeje utrpí spíše staří lidé. Často jim na spaní pomůže jako jediný. Lékaři ale Rohypnol nebudou chtít tolik předepisovat.

Měl by totiž být jako jiné opiáty na zvláštní recept s modrým pruhem a lékaři by jej museli evidovat v opiátové knize na jméno pacienta,“ vysvětlila Beranová, která je předsedkyní olomouckého sdružení lékárníků.

Částečně s ní souhlasí i olomoucká lékárnice Helena Lexová. „Pro lékaře bude zřejmě předepisování Rohypnolu nezajímavé a budou spíše psát jiné prostředky. Nakonec, proč prodej Rohypnolu neomezit, je přece silně návykový. Pravdou ovšem je, že k nám si pro něj chodí jen starší lidé, narkomani ho získávají jinak. Ale jak, to netuším,“ dodala.

SÚKL: Prodejnost rohypnolu se sníží

Pohyb Rohypnolu sleduje i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Když se režim zpřísní, lékaři ho nebudou předepisovat. My kontroly provádíme týdně, prodává se samozřejmě více ve městech než v malých obcích. Někde to bývá jedno, jinde dvacet balení za týden. Až bude Rohypnol na zvláštní předpis s modrým pruhem, jeho prodejnost se sníží,“ konstatovala Marie Lavrinčíková ze SÚKL Olomouc.

ROHYPNOL:

Narkomani jej konzumují v kombinaci s alkoholem, kdy silněji utlumuje centrální nervovou soustavu, což může vést až k oslabení či ztrátě paměti. V některých státech je veden jako droga a bývá tam pašován ze zemí bývalého východního bloku, kde je snadněji dostupný.

Egon Havrlant, Olomoucký den, 17.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?