Lékárníci rozdávají žádosti o vracení poplatků

13. 2. 2009 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud chcete, vyplňte tuto žádost o navrácení poplatku a my ji pošleme hejtmanovi. Tak nějak radí v těchto dnech někteří soukromí lékárníci klientům, kteří k nim dorazí s receptem. Reagují tak na zrušení vybírání poplatků za položky na předpisu v krajských zdravotnických zařízeních...


„Zatím se na nás obrátilo asi osm nebo deset soukromých lékáren. Máme dojem, že je to organizováno centrálně, protože všechny dopisy mají úplně stejnou formu, obsah i foneticky jsou stejné. Na některých je vidět, že si lékárníci pouze doplnili svou hlavičku a podpis,“ řekl Právu radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Pavel Novák (ČSSD).

Zároveň dodal, že kraj všem odepisuje s tím, že nemá žádnou legislativní možnost, jak jim poplatky proplácet.

Žádosti na pultech

V Královéhradeckém kraji zaslaly krajskému úřadu žádost, aby byly zařazeny do sítě lékáren, v nichž jsou regulační poplatky za položky na receptu hrazeny z krajského rozpočtu, už zhruba dvě desítky lékáren.

V Novém Jičíně leží předtištěné žádosti adresované hejtmanovi Jaroslavu Palasovi (ČSSD) na pultech minimálně tří lékáren.

Lékárníci ale přiznávají, že odezva od pacientů je menší, než předpokládali. „K nám už totiž chodí lidé, kteří chtějí poplatky zaplatit. Proto nemáme těch žádostí tolik, a navíc někteří říkají, že už se nebudou ničím zabývat, že v tom je strašný bordel,“ nebere si servítky majitel Lékárny U Bílého anděla Stanislav Rovan. Uvedl, že nikomu ale nevnucuje, aby žádost na kraj vyplňoval. „Jde nám o to, aby se tím kraj začal zaobírat, aby všichni měli rovné podmínky.“ Podle Rovana se zatím v jeho lékárně nashromáždilo asi 15 žádostí. „Každý si to může poslat i sám, ale chceme udělat lidem takový servis, že to s nimi vyplníme a za ně doručíme na kraj,“ popsal.

Každého klienta prý ale zároveň upozorňuje, že právní nárok na vrácení poplatku od kraje nikdo nemá. „Pouze říkáme, že pokud to kraj schválí, že to lidem dojde na jejich adresu.“

Jestliže Rovan eviduje ve své lékárně 15 žádostí, v dalších dvou soukromých, které leží v samém srdci Nového Jičína, jich lékárníci doposud nasbírali ještě méně.

„Máme jich jen pár, tak do deseti,“ přiznala magistra z Lékárny U Černého orla. A i její vysvětlení bylo obdobné jako u Rovana.

„Mně to nevadí, klidně těch třicet korun zaplatím, není to pro mě až takový problém,“ prohlásil jeden z pacientů, který dorazil do lékárny s receptem.

S žádostí o vrácení poplatků dorazilo v minulých dnech přímo na Krajský úřad Moravskoslezského kraje už několik jedinců. Lékárník Rovan ale neví o tom, že by některý z jeho kolegů lidi posílal přímo k hejtmanovi. „Může se to ale stát. Třeba ten, kdo to má na úřad blíž, tam dojde osobně. Osobní kontakt je vždy lepší, i když papíru se zase musí úředníci věnovat a někdo na něj musí odpovědět,“ vysvětlil.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?