Lékárníci se dohodli na náhradách za zrušený poplatek

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo zdravotnictví na jednání s Českou lékárnickou komorou (ČLnK) přislíbilo lékárníkům částečnou kompenzaci za 30korunový poplatek za recept prostřednictvím speciálního výkonu, který bude od 1. ledna 2015 hrazen ve výši 12 korun.




Celkově půjde o roční náhradu ve výši 700 milionů korun. „Původně jsme jednali o plné kompenzaci 30korunového poplatku. Nyní tedy jde o 12 korun za jeden specializovaný výkon, který zahrnuje především administraci receptů,“ potvrdil pro redakci ZaM prezident ČLnK Lubomír Chudoba.

Zdravotní výkon již na jaře

Jak dále prezident Chudoba uvedl, lékárnická komora nyní pracuje na přípravě plnohodnotného zdravotního výkonu, na kterém chce kromě MZ spolupracovat také se zdravotními pojišťovnami. „Idea plnohodnotného výkonu by měla být na stole do měsíce. Poté bude prostor pro modelaci kombinace marže a pevné částky. Nechceme nikoho vynechat, půjde o otevřené, férové jednání. Předpokládáme nutnost dohody zejména s většími lékárenskými řetězci, hodnota výkonu musí odpovídat příjmům lékáren,“ vysvětlil prezident Chudoba a dodal, že zavedení plnohodnotného výkonu bude vyžadovat změnu softwarů lékáren, počítá se s přibližně tříměsíční implementací. Reálné datum zavedení výkonu Lubomír Chudoba odhadl na 1. dubna 2015. ČLnK také nyní aktivně pracuje na přísnějších a pečlivějších pravidlech posuzování vzniku nových lékáren, které budou žádat o smlouvu se zdravotními pojišťovnami. V rámci výkonové platby chce ČLnK také zvýšit podporu venkovských lékáren.
Koalice soukromých lékařů (KSL) ale k lékárníkům jako nositelům zdravotních výkonů vyjádřila zásadní nesouhlas. K návrhu ČLnK na novelizaci zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, který by nový výkon pro lékárníky legislativně ošetřil, KSL uvedla: „Realizace návrhu by nepřinesla žádný benefit našim pacientům ani ambulancím. Došlo by pouze k duplicitě poskytované péče a s vysokou pravděpodobností by nastal zbytečný nárůst výdajů veřejného zdravotního pojištění. Současný stav je zajisté vhodné kultivovat, je nutné prioritně se zaměřit na sdílení informací mezi lékaři primární péče, ambulantními specialisty a lůžkovými zařízeními.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?