Lékárníci ve Zlínském kraji zvažují prodej pohledávek vůči VZP

5. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lékárníků ve Zlínském kraji zvažuje prodej pohledávek, které mají vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně. "Platby od VZP se zpožďují více než měsíc. Postoupení pohledávek zvažujeme, protože peníze potřebujeme na výplaty a především na nákup léků," stežuje si lékárnice...


ZLÍN - Většina lékárníků ve Zlínském kraji zvažuje prodej pohledávek, které mají vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně. Platby od pojišťovny se zpožďují až o dva měsíce a lékárnám chybí peníze na nákup léků i na výplaty.

Odkup pohledávek nabízí lékárníkům zejména dodavatelé léčiv. Peníze by tak i nadále zůstaly ve zdravotnictví, přestože VZP podle lékárníků tvrdí opak. Vyplývá to z ankety ČTK.

Lékárny se v důsledku zpožďování plateb od VZP zadlužují u svých dodavatelů, kteří si často účtují nemalé penále.

Jeho vymáhání na pojišťovně je ale podle lékárníků bezpředmětné. I proto již podle informací České lékárnické komory (ČLK) některé lékárny začaly pohledávky prodávat za zhruba 80 až 90 procent ceny.

VZP proti takovému postupu protestovala se zdůvodněním, že peníze uniknou mimo zdravotnictví. „Ne všechny smlouvy o postoupení pohledávek mezi lékárnami a subjekty, které pohledávky odkupují, jsou navíc právně bezvadné,“ sdělila Pavla Jelínková z tiskového oddělení pojišťovny. Podle některých lékárníků je to ale jediné řešení přechodné platební neschopnosti.

„Platby od VZP se zpožďují více než měsíc. Postoupení pohledávek zvažujeme, protože peníze potřebujeme na výplaty a především na nákup léků. Jako převážná většina lékárníků bychom pohledávky postoupili distributorům léků. Informace VZP o tom, že peníze opustí sektor zdravotnictví, proto považuji za dezinformaci,“ uvedla majitelka lékárny v Holešově na Kroměřížsku, která nechtěla být kvůli dalším jednáním s VZP jmenována.

„Zpožďování plateb od VZP se neustále prohlubuje a v současnosti máme některé pohledávky až 60 dnů po době splatnosti.Zatím jsme je nepostoupili a při současné konkurenci mezi dodavateli se spíše snažíme vyjednat delší dobu splatnosti u dodávek. Pokud by v nejbližší době nedošlo ke zlepšení situace, budeme ale zřejmě muset k prodeji pohledávek přistoupit,“ potvrdila majitelka lékárny na Jižních svazích ve Zlíně. Rovněž ona nechtěla své jméno zveřejnit.

Postoupení pohledávek podle lékárníků problém pouze odsouvá. Někteří z nich se také obávají, že se jejich prodejem zaváží zahraničním distributorským společnostem, jež na ně poté budou vyvíjet tlak například zvýšením cen jednotlivých léků.

Celý problém podle nich spočívá v nezájmu vlády o soukromý sektor a v nerovném přístupu k problémům krajských a privátních zdravotnických zařízení a lékáren.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?