Lékárníci žalují proplácení poplatků

21. 1. 2009 10:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Nevybíráním poplatků v lékárnách Středočeského kraje se bude zabývat soud. Grémium majitelů lékáren totiž proti nově zavedenému systému podalo včera žalobu. Zároveň požádalo soud o předběžné opatření, aby kraj až do soudního rozhodnutí přestal ve svých zařízeních hradit poplatky za pacienty...


Lékárníci se obrátili na pražský krajský soud, protože jsou přesvědčeni, že se jedná o nekalou soutěž. Pokud by soud s jejich výtkami nakonec souhlasil, budou lékárny zřejmě žádat od kraje náhradu škody, respektive ušlého zisku. To by mohlo znamenat pro kraj nemalé výdaje. Soukromé lékárny totiž hlásí za poslední měsíc propad zisku kolem třiceti procent.

Výkonný ředitel grémia majitelů lékáren Pavel Vítek doufá, že by hrozba žaloby mohla zároveň odvrátit od následování ostatní kraje. Ty už oznámily, že přestanou vybírat od pacientů ve svých zařízeních od 1. února. „Podali jsme dnes žalobu ke Krajskému soudu v Praze na čtyři krajské nemocnice v Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Kladně a na Středočeský kraj za porušení pravidel hospodářské soutěže s návrhem na vydání předběžného opatření, aby soud rozhodl o tom, aby až do vydání rozhodnutí se kraj zdržel jednání v tom, že v jeho zařízeních nemusejí pacienti platit regulační poplatky,“ upřesnil pro ČTK Vítek.

Žaloba podle Vítka nezahrnuje benešovskou nemocnici, nikoli proto, že by nepostupovala stejně jako ostatní krajské nemocnice, ale žádný člen grémia z nejbližšího okolí této nemocnice nedal podnět k žalobě. Grémium dává žalobu na podkladě podnětů svých členů. Pacienti dávají přednost lékárnám, kde nemusejí poplatek hradit.

Majitelé veřejných lékáren nemají podle něj na to, aby podobně jako kraj hradili poplatky za pacienty. I když v některých lékárnách se děje i to. Jak upozornily Lidové noviny jedna z příbramských lékárnic se rozhodla dávat na léky třicetikorunovou slevu.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?