Lékárníci zavřou pro výstrahu lékárny, pokud jim vláda nepomůže

16. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci zavřou pro výstrahu lékárny, pokud jim vláda nepomůže s dluhy. Dodavatelům dluží 3,4 miliardy, protože VZP platí lékárnám se zpožděním. "Chceme tak dát najevo, že situaci je nutné řešit," říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba...


PRAHA - Lékárníci zavřou pro výstrahu lékárny, pokud jim vláda nepomůže s dluhy. Dodavatelům dluží 3,4 miliardy, protože Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platí lékárnám se zpožděním. Pojišťovně však dluží podniky na pojistném 17,5 miliardy. Lékárníci žádají, aby vláda urychleně zasáhla a zabránila kolapsu ve financování péče. Minulý týden pohrozili ze stejných důvodů zubaři, že budou ošetřovat jen akutní pacienty.

„Uzavření lékáren na kratší dobu, třeba na půl hodiny, je pro nás krajním řešením. Chceme tak dát najevo, že situaci je nutné řešit,“ řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Na problémy lékáren upozornil ministryni zdravotnictví Marii Součkovou v otevřeném dopise.

Mluvčí ministerstva Mario Böhme řekl, že ministryně žádá vládu o schválení odkupu pohledávek bývalých okresních nemocnic ve výši 1,3 miliardy. Hranice odkupu pohledávek pojišťoven dosud není upřesněna, pohybuje se od 50 milionů do osmi miliard. „Zvažují se různé varianty,“ vysvětlil Böhme.


Chcete vědět o problémech lékárníků více? Ptejte se prezidenta ČLK Lubomíra Chudoby - on-line rozhovor již zítra!!! Více informací - ZDE

Mluvčí VZP Jiří Suttner potvrdil, že by odkoupení i části pohledávek výrazně zlepšilo situaci, pojišťovna by mohla platit včas, zatím platí se zpožděním až 20 dní. „V okamžiku, kdy bychom tyto peníze dostali, bez problémů bychom platby srovnali,“ řekl.

Pokud se vláda finanční situací zdravotnictví nebude vážně zabývat, má komora podle Chudoby připravenu vzorovou žalobu na VZP. Jednotliví lékárníci se budou domáhat náhrady škody, která jim vznikla tím, že si museli vzít překlenovací úvěr na platby dodavatelům. Budou žádat náhradu také za to, že jim distributoři zhoršili kvůli pozdním platbám podmínky dodávek.

O dalším postupu rozhodnou předsedové okresních sdružení 20. září na poradě, na niž pozvali ministryni Součkovou a ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?