Lékárnická komora nemůže garantovat kvalitu personálu v lékárnách

17. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora nemůže v současnosti garantovat klientům lékáren, že je bude obsluhovat kvalitní a dobře vyškolený personál. Řekla to viceprezidentka ČLK Leona Štěpková, která tak chtěla upozornit na nedostatky v jedné z technických novel zákona o lékařských zdravotnických organizacích...


PRAHA -

„Je to velmi zvláštní legislativní úprava, která značně omezila možnosti komor pohlídat si kvalitu pracovníků v jednotlivých oborech,“ podotkla Štěpková.

Podle novely platné od 18. dubna nepotřebuje provozovatel nestátního zdravotnického zařízení k jeho provozu osvědčení k výkonu soukromé praxe, které vydávají jednotlivé komory. Stačí mu jen registrace od krajského úřadu, uvedla Štěpková. Týká se to nejen lékárníků, ale i lékařů a také stomatologů.

Podle ní to znamená, že osvědčení už není povinným dokladem toho, aby krajský úřad soukromníka zaregistroval.

„Tato novela však nezrušila ustanovení v zákoně o komorách, které jim dává pravomoc vystavit tato osvědčení. Nastala tak paradoxní situace, kdy komory osvědčení sice dávat mohou, ale jejich držitelům už na nic nejsou,“ mínila Štěpková.

„Přestože máme garantovat výkon povolání zdravotníků a dohlížet na kvalitu poskytované péče a práce našich členů, tak jsme vlastně ztratili ten nejdůležitější nástroj. Teď už nemůžeme rozhodovat o tom, kdo kvalitu v těch kterých lékárnách bude garantovat,“ popsala Štěpková.

Lékárnická komora se i přesto snaží spolupracovat s krajskými úřady, ale je to jen na bázi dobrovolnosti. Nemá prý v současnosti ani přesné údaje o lékárnách, neví, jak se některé z nich jmenují a jaké je na ně spojení.

„Krajské úřady sice mají povinnost nás o tom informovat, ale jak moc a jak rychle ji naplňují, to nevíme,“ dodala viceprezidentka ČLK.

Podle mluvčího komory Jana Horáčka je v ČR přes 2400 lékáren, ve kterých pracuje zhruba 6200 členů ČLK. Ta má dohromady téměř 6900 členů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?