Lékárny bez obsluhy? Brzy možná realita. Farmaceutičtí asistenti „vymírají“

22. 2. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Tuzemské lékárny se potýkají s potížemi, které mohou přerůst v neřešitelný problém. Tedy pokud se rychle nezasáhne. Pociťují výraznou nouzi o farmaceutické asistenty. Přitom každá lékárna tyto zaměstnance nutně potřebuje. Ve dvou největších lékárenských řetězcích aktuálně chybí 84 farmaceutických asistentů. V některých krajích je situace skutečně napjatá.


Studium oboru, bohužel, neláká mnoho zájemců a je jich stále méně. Na vině je malá atraktivita studia. Zájemci o studijní obor musí absolvovat tříleté pomaturitní studium na vyšší odborné škole, kde získají titul diplomovaný specialista. Povolání farmaceutického asistenta obnáší nutnost studovat dlouhých sedm let. Vedoucí oboru Diplomovaný farmaceutický asistent na VOŠ a SZŠ Alšovo nábřeží v Praze PharmDr. Marie Loučková v rozhovoru pro apatykar.cz přiznala, že studia dokončí jen zlomek studentů. Z původně přijatých 80 adeptů do prvního ročníku jich školu úspěšně dokončí pouhých 16. Ve školním roce 2014/2015 ukončilo studia na všech 11 vyšších odborných školách 250 absolventů, předloni jich bylo 230 a loni se jejich počet snížil o dalších deset. Pokud bude klesající trend pokračovat a počet se sníží pod hranici 200 absolventů za rok, budou se lékárny potýkat s akutním nedostatkem těchto odborníků.

Nejjednodušším řešením, které bylo navrhováno i při loňském projednávání novely zákona o vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání, leč neúspěšně, by byl návrat ke čtyřletému studiu na střední zdravotnické škole zakončeném maturitou a maturanti z gymnázií, kteří neměli zájem pokračovat na vysoké škole, mohli dostudovat na dvouletém nástavbovém studiu. Tento model vzdělávání se změnil ve školním roce 2004/2005 a od té doby studenti musí studovat zmiňovaných sedm let, aby se z nich stali farmaceutičtí asistenti.

Na rozdíl od ostatních zdravotnických nelékařských povolání nelze obor farmaceutický asistent studovat na vysoké škole v bakalářském stupni. Takže, rozhodne-li se některý z absolventů vyšší odborné školy pracovat jako lékárník, aby získal vyšší kompetence pro práci v lékárně, musí nastoupit na farmaceutickou fakultu do prvního ročníku a vzdělávat se dalších pět let. První zaměstnání si pak čerstvý držitel titulu hledá ve věku 27 let!

Je otázkou, jakou školu a obor si čerství maturanti raději vyberou. Studia na farmaceutického asistenta jsou neúměrně zdlouhavá, řada předmětů je i náročná, což se týká především chemie. Úkolem farmaceutického asistenta v lékárně je vydávat pouze volně prodejné léky, tedy bez předpisu a připravovat léčivé přípravky podle lékařského předpisu v laboratoři. Nemůže však vydávat léky na recept. Studenti gymnázií se tedy raději přihlásí na farmaceutické fakulty, kde studium trvá jen o dva roky déle a získají vysokoškolské vzdělání, tudíž i lepší finanční ohodnocení v lékárně.

I přesto, že mnozí se snaží obor zatraktivnit; Například někteří budoucí zaměstnavatelé nabízejí studentům stipendia či odměny za praxi, pokud ji vykonají v jejich zařízeních a po studiu k nim nastoupí do zaměstnání. V některých lokalitách zaměstnance lákají náborovými příspěvky, přispívají jim na bydlení nebo dojíždění. Klesající počet absolventů oboru však svědčí i nadále o nezájmu.

Zatím se potvrzuje, že tříleté pomaturitní studium bylo krokem do prázdna a zájemců o obor nepomáhá lákat ani výše uvedenými benefity. Když mohou od letoška i zdravotní sestry studovat jen formou 4+1, tedy doplnit maturitu jedním rokem vzdělávání na škole vyššího typu, není jasné, proč se u farmaceutických asistentů nedaří prosadit maturitní vzdělávání. Návrat na střední školy je podporován například i Hospodářskou komorou. Je načase vzdělávání farmaceutických asistentů změnit, abychom se za pár let nedočkali neúměrně dlouhých front v lékárnách „u okénka“ volný prodej anebo ještě hůř žádné obsluhy!

Jan Jerhot,
místopředseda představenstva Asociace provozovatelů lékárenských sítí

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?