Lékárny jsou poškozeny v každém případě

4. 2. 2009 9:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Grémium majitelů lékáren vyzvalo lékárny, aby nevybítaly regulační poplatky a žádaly o peníze kraje. "Zdůrazňuji, že jsme to nebyli my, provozovatelé veřejných lékáren, kdo tuto situaci způsobil. Za současné situace regulační poplatky v lékárnách ztratily svůj původní smysl a začaly se zneužívat k marketingovým cílům," řekl pro Zdraví.Euro.cz předseda představenstva GML Mgr. Marek Hampel...


Vyzvali jste lékárny, aby nevybíraly regulační poplatky a žádaly o peníze kraj. Myslíte si, že je to nejlepší způsob, jak situaci řešit? Nebylo by lepší počkat na výsledky žaloby?

Zdůrazňuji, že jsme to nebyli my, provozovatelé veřejných lékáren, kdo tuto situaci způsobil. Za současné situace regulační poplatky v lékárnách ztratily svůj původní smysl a začaly se zneužívat k marketingovým cílům. Museli jsme tedy reagovat poměrně rychle a dát jasný signál provozovatelům, jak mohou postupovat od února v ostatních krajích. Výsledek žaloby lze očekávat v řádech měsíců či dokonce let, proto nemůžeme čekat na rozhodnutí soudu. V podávání žalob nadále budeme pokračovat i v ostatních krajích. Způsob řešení musí být stanoven co možná nejrychleji a to na centrální úrovni a musí být pro všechny rovnocenný, mám tím na mysli rovnocenné podmínky pro lékárny a pacienty.

Tuto výzvu prý prověří ÚOHS, neobáváte se, že by mohl na vašem počínání nalézt nějaké nesrovnalosti?

Neobávám se postupu ÚOHS, protože naše doporučení je v konečném důsledku ve prospěch spotřebitele. V podobném duchu se již ostatně několikrát vyjádřil sám předseda ÚOHS.

Kolik lékárníků by se podle vás mohlo k vaší výzvě připojit?

Je na každém provozovateli, jak s tímto doporučením naloží. Vždy bude záležet na místní situaci. Lékárna se musí bránit existenčně a podle podmínek se musí sama rozhodnout, jak bude individuálně postupovat. Lékárna vybere regulační poplatek a poskytne pacientovi finanční bonus ve stejné výši a bude požadovat proplacení poplatku na krajském úřadě za stejných podmínek, jako pro krajská zařízení. Další variantou je, že lékárny poplatek vyberou a nabídnou formulář se žádostí o zaplacení poplatku krajem a lékárna tyto žádosti předá za pacienty na kraj.

Pokud lékárníci přestanou poplatky vybírat a kraj jim peníze nezaplatí, přijdou o poměrně dost peněz. Není proto tato výzva příliš riskantní?

Lékárna je poškozena v každém případě. Buď poplatek bude vybírat a pacienti přestanou lékárnu navštěvovat a sníží se počet realizovaných receptů, nebo lékárně klesnou příjmy o částky za poskytovaní bonusů za vybrané regulační poplatky. Za velmi alarmující považuji skutečnost, že to byl kraj a od února to jsou další kraje , které se zasloužily o to, aby se regulační poplatek přestal vybírat od pacientů. Vzniklé chaotické situace potom zneužívají k marketingovým akcím některé řetězcové lékárny pro svůj komerční prospěch. Regulační poplatek není zcela příjmem lékárny , profitují z něho jak zdravotní pojišťovny, tak stát. Kraj nás jednoznačně touto aktivitou poškodil a tuto škodu budeme požadovat soudní cestou.

Jednali jste o této výzvě i s Českou lékárnickou komorou?

České lékárnické komora jednala o této situaci v úterý 27.1.2009 na zasedání představenstva, kterého jsem se jako člen představenstva ČLK také účastnil. Jednalo se v obecné rovině konstatováním , že lékárny jsou vzniklou situací poškozeny. Jednání jsem opustil dříve s vědomím, že všechny lékárny budou informovány o postupech krajů. Na zneužití situace k mediální propagaci jednoho lékárenského řetězce, hned následující den po zasedání představenstva ČLK , v celostátních médiích, jsme však museli bezprostředně reagovat tiskovou zprávou. Tuto zprávu jsme zaslali vedení komory na vědomí ve stejném okamžiku jako ostatním médiím. Nemohu ovlivnit technické záležitosti přenosu dat po internetu. Za velmi nešťastné považuji, že některá média dostala informaci o několik minut dříve než vedení České lékárnické komory, ale zdůrazňuji nebylo to naším záměrem.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?