Lékárny: Poplatky vracíme dál

28. 7. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
I když Olomoucký kraj přestal poplatky proplácet, některé lékárny stále nabízejí bonusy. Mohou tím však obcházet zákon.


Tramvají jedou i přes půl města, aby ušetřili na takzvaném regulačním poplatku za recept. Kam, když kraj od července přestal poplatky proplácet?

Některé lékárny stále nabízejí bonusy v jeho výši - třicet korun za položku na receptu. Ti, kteří do lékáren s recepty chodí, jsou nadšeni, i když si postojí ve frontách. Ostatním se obchodní taktika nelíbí, Česká lékárnická komora ji kritizuje a mluví o obcházení zákona.

„Otec sem s recepty chodí. Jistě, je to výhodné, protože se tady neplatí poplatky. Pro důchodce není stovka zanedbatelná částka,“ reagovala žena středních let, která včera ráno vycházela z lékárny U Pöttingea.

„Na vyšetření jsem byl jinde a sem jsem jel proto, že poplatky nechtějí. Vyplatilo se mi to, ušetřil jsem devadesát korun,“ uvedl devětašedesátiletý muž, který z polikliniky na olomouckém náměstí Národních hrdinů spěchal na autobus.

Právě lékárny v poliklinice SPEA a U Pöttingea, kde stojí na chodníku cedule upozorňující na bonus, pokračují v nabídce slevy v podobě třiceti korun na položku na receptu, po které sáhly poté, co kraj začal plnit předvolební slib ČSSD a proplácel regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních, kde je zřizovatelem.

Přesto, že kraj na základě politické konstelace po parlamentních volbách přestal poplatky proplácet.
„Pokračujeme v tom, co jsme zahájili. Kraj tady něco porušoval, my jsme reagovali. Je otázka, jaká forma bonusového programu bude po legislativních změnách v placení regulačních poplatků. Zřejmě zvolíme věrnostní karty nebo něco podobného. Každopádně chceme zákazníky, zejména ty, kteří chodí pravidelně, zvýhodňovat,“ reagoval Jaroslav Spurný za vedení společnosti SPEA, které patří poliklinika na náměstí Národních hrdinů.

Ta je největším konkurentem lékárně U Pöttingea.

„Musíme se přizpůsobit. Jakousi válku jsme nezačali, to se spustilo s proplácením v krajských lékárnách a vracením peněz v lékárnách Dr. Maxe,“ reagovala Hana Hégrová. „Samozřejmě že víme, že to dělá zlou krev mezi lékárnami i lidmi. Malé lékárny si proplácení ekonomicky nemohou dovolit. My ale musíme reagovat na konkurenci,“ dodala.

Podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse je taková situace v rámci Olomouckého kraje pouze v krajském městě. „Nevybírání regulačních poplatků, ať je to pojmenováno jakkoliv, je obcházením zákona,“ reagoval.

Podle mluvčího České lékárnické komory se navíc po ukončení proplácení regulačních poplatků mnoho krajských, ale i jiných lékáren chlubí tím, že poskytují slevu a zaplacený regulační poplatek odečítají od doplatku.

„Slevu ve výši zaplaceného regulačního poplatku však ze zákona poskytuje každá lékárna, a proto upozorňujeme na klamavou reklamu,“ uvedl Krebs s tím, že jde o zákonnou povinnost vydávanou za obchodní výhodu.

„Jestliže tedy některé lékárny vydávají tuto slevu za vlastní výhodu, která je odlišuje od ostatních, klamou tím pacienty. Kromě toho porušují zákon, který zakazuje vydávat zákonnou povinnost za obchodní výhodu,“ dodal s tím, že klamavá reklama by měla být ve zdravotnictví pečlivě sledována a úřady trestána.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?