Lékárny zvládají krizi díky vstřícnosti dodavatelů

26. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
I s několikatýdenním zpožděním platí zdravotní pojišťovny za léky. Lékárny, ale i praktické lékaře, tak často drží nad vodou jen vstřícnost jejich dodavatelů. Například platby na Strakonicku přicházejí v průměru s třicetidenním zpožděním...


Strakonicko - Není však výjimkou, že peníze od pojišťovny nevidí lékárníci i několik měsíců. Kdyby distributoři tvrdě vyžadovali své pohledávky a zastavili dodávky, většina lékáren by se mohla dostat do nesnází. Už teď činí dluh téměř čtyři a půl miliady korun.

„Je snaha ze strany ministerstva zdravotnictví a pojišťoven tuto situaci řešit. Kdyby k tomu nedošlo, propad by v příštím roce mohl být až šestnáct miliard korun,“ řekl předseda okresní lékárenské komory Jiří Staněk. Zdůraznil, že je třeba na tuto situaci upozornit, neboť se netýká jen jich, ale i občanů. Nátlakové akce však podle něj nehrozí.

„Fungujeme hlavně díky benevolenci distributorů. Někteří sice požadují platby co nejdřív, ale k omezení dodávek či placení penále, k tomu zatím nedochází,“ naznačila vedoucí lékárny Poliklinika v Blatné Milena Břicháčková.

Východisko z problému vidí ředitel strakonické pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Miroslav Vadlejch v systémovém řešení úhrad zdravotního pojištění a potažmo i v jiném přístupu ze strany ministerstva zdravotnictví.

„VZP předkládá svůj roční pojistný plán parlamentu, který jej schvaluje jako vyrovnaný. Avšak vyhlášky ministerstva, podle kterých se provádí úhrada nákladů za léky a za výkony zdravotní péče, ve svém důsledku znamenají překročení výdajové stránky. Stejně negativně se projevují i neuhrazené platby za státní podniky. To vše zapříčiňuje, že smluvním partnerům, tedy i lékárnám v okrese, platíme s měsíčním zpožděním,“ uvedl.

JAN BĚHAVÝ, Listy Strakonicka, 26.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?