Lékařská komora kritizuje Hegera, prý neplní memorandum

20. 9. 2011 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) ostře kritizuje ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), po jednorázovém navýšení platů lékařů prý neplní závazky stanové v memorandu. Představenstvo komory také odmítlo připravovanou vyhlášku o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotnických služeb, prý ohrozí bezpečnost pacientů. Novinářům to dnes řekl prezident ČLK Milan Kubek s tím, že vyzývají lékaře, aby bránili svá práva.


„Nevytvořil žádné podmínky pro další navýšení platů,“ upozornil Kubek. Podle memoranda, které letos na jaře zajistilo nemocničním lékařům nárůst platů, by se měly v roce 2012 zvýšit platy lékařů o deset procent, více peněz by měli brát i další pracovníci ve zdravotnictví.

Lékaři dostali o 5000 až 8000 korun víc podle kvalifikace a délky praxe, platy jim tak stouply téměř o 20 procent, z průměrných 50 tisíc na zhruba 60 tisíc korun. Další zvyšování v příštím roce je přitom v memorandu podmíněno zvyšující se efektivitou zdravotnického systému. Ministr se v memorandu také zavázal, že při přípravě zdravotnických zákonů bude spolupracovat s komorou a odbornou veřejností, ani to prý nedodržel.

Za návrat do minulého století označil prezident komory chystanou vyhlášku o minimálním personálním zabezpečení zdravotních služeb. Ta počítá třeba s vytvořením sdružených lůžkových fondů, v budoucnu by také při službě v nemocnici nemusel být přítomen kvalifikovaný lékař. „Popírá to nutnost jakéhokoliv specializačního vzdělávání lékařů,“ varoval Kubek.

Komoře se nelíbí ani zákon o zdravotních službách, hlavně ustavení povinnosti, podle níž by si měla zdravotnická zařízení znovu žádat o povolení činnosti. Nadměrná byrokracie by znamenala likvidaci zejména starších soukromých lékařů, jejichž místa by bezplatně zaplnily zdravotnické řetězce, myslí si Kubek. Předloha podle ministerstva zdůrazňuje kvalitu služeb a bezpečí pacienta a posiluje jeho práva. Zavádí například různé sankce vůči poskytovatelům péče, nově bude hrozit podle předlohy až milionová pokuta lidem, kteří by poskytovali zdravotní služby bez oprávnění.

Představenstvo ČLK ale vyzvalo Hegera, aby začal plnit své povinnosti a hájil práva pacientů a zdravotníků. Dosud prý byl loajální spíš k ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Podle lékařů vláda ekonomické problémy ve zdravotnictví ještě prohlubuje svými chybnými rozhodnutími, jako příklad uvedli stagnaci plateb za státní pojištěnce. Hegerův proklamovaný boj proti korupci ve zdravotnictví pak označili za „platonický“.

„Projednávali jsme protestní akce, které neohrozí bezpečnost pacientů, ale kterými by lékaři dali najevo, že ze sebe nenechají dělat pitomce,“ odpověděl Kubek na dotaz novinářů, jak chtějí postupovat v případě, že se situace nezmění.

http://konference.e15.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?