Lékařská komora podpoří požadavek odborů na vyšší platy lékařů

15. 6. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) podpoří na dnešní tiskové konferenci požadavek nemocničních lékařů na vyšší platy. Prezident ČLK Milan Kubek souhlasí s tím, aby na konci roku dali hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno.


Akci organizují lékařské odbory, které Kubek dříve vedl. Pokud by lékaři houfně odešli, řada nemocničních oddělení by se musela zavřít. Tak radikální cestu použili zatím jen lékaři v Polsku.

Podle Kubka jsou nemocnice v ČR stále více závislé na práci lékařů cizinců, v ČR jich nyní pracují přes 2000. Do ciziny odchází každý rok kolem 200 lékařů, chybějí pak hlavně na internách, chirurgiích a ARO. Novým trendem je odchod lékařů hned po promoci.

Nemocnice nyní fungují podle Kubka jen díky velkému počtu přesčasových hodin lékařů. Pokud by dodržovaly zákoník práce, neměl by podle něj kdo sloužit pohotovost. Pokud by někdo kontroloval počty lékařů a jejich kvalifikaci, řada oddělení v nemocnicích už by byla dávno zavřena.

Lékařské odbory odstartovaly kampaň před měsícem, tehdy vyjádřilo připravenost podat výpověď 1500 nemocničních lékařů, členů i nečlenů odborů. V nemocnicích jich pracuje dohromady 16.000. Průměrný plat lékaře by podle odborářů měl ze 45.000 až 50.000 stoupnout na 70.800 korun, což je trojnásobek průměrného platu v zemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?