Lékařská revolta: konec s přesčasy

19. 1. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
K nové vlně výzvy Děkujeme, odcházíme už se připojili i lékaři z Brna. Odmítají sloužit přesčasy. Může to omezit chod nemocnic.


Výpověď? Příliš radikální. Ale nepočítejte s tím, že budeme v nemocnici trávit byť jen o minutu víc času, než nám přikazuje zákon. Tak se dá shrnout nejnovější prohlášení čtyřicítky brněnských lékařů, kteří se podepsali pod mírnější variantu odborářské výzvy Děkujeme, odcházíme.

Podporu jí slibují i desítky dalších doktorů z Brna. Zdravotnictví opouštět nechtějí, odmítají ale nadále sloužit stovky hodin přesčasů. Nejmasivnější ohlas má akce zatím v brněnském Centru transplantační a kardiovaskulární chirurgie, kde na konci prosince žádná výpověď nepadla. Ke druhé vlně protestů se ale připojilo dvaačtyřicet lidí.

„To je přes devadesát procent lékařů, kteří u nás pracují. Problém jistě není v našem zařízení. Nikdo odtud nechce odcházet. Jen tím vyjadřujeme podporu akci Děkujeme, odcházíme,“ uvedl tamní kardiochirurg Tomáš Ostřížek.

Doplnil, že lékaři tak chtějí zvýšit tlak na vládu, od které očekávají konkrétní kroky ke zlepšení situace. On a jeho kolegové se na protest proti poměrům ve zdravotnictví letos poprvé rozhodli nepodepsat jeden z důležitých dodatků ke svým pracovním smlouvám.

Odmítli zabezpečit víc než sto padesát hodin přesčasů, které zákon zaměstnavateli povoluje ročně uložit. Běžně přitom lékaři v nemocnicích odpracují i pětinásobek této doby. Doktoři z ústavu v Pekařské ulici se tím mimo jiné dobrovolně připravili o podstatnou část výplaty, na účet jim totiž po prvním březnu měsíčně přijde jen tarifní složka platu a osobní ohodnocení. „Tedy devatenáct až pětadvacet tisíc korun hrubého,“ konstatoval Ostřížek.

Především to však znamená, že jedinému kardiochirurgickému a transplantačnímu centru na jižní Moravě hrozí omezení provozu. „Pro mě to rozhodně nejsou dobré zprávy, jsem zodpovědný za chod zařízení. A ten můžeme v této situaci v běžném rozsahu zajistit možná do konce dubna, nejdéle do května,“ povzdechl si ředitel centra Petr Němec. Žádné kroky pro případ krizové situace ale zatím nenaplánoval. „Stále doufám, že hlavy vychladnou a lékaři od svého rozhodnutí upustí,“ podotkl Němec.

Dvaačtyřicet zaměstnanců ústavu specializovaného na transplantační chirurgii však nejsou jediní brněnští lékaři, kteří s přesčasy končí. Připojit se k nim po včerejšku chtějí už i zaměstnanci svatoanenské nemocnice. „Dohodli jsme se, že podobnou deklaraci připravíme také. Přesná čísla ještě pochopitelně nemáme, předpokládáme však skutečně velký zájem,“ uvedl šéf odborářů Fakultní nemocnice u svatéAnnyPetr Kus.

Stejně situaci odhaduje i hlavní odborář brněnské Fakultní nemocnice Milan Navrátil. „Předpokládáme, že se do akce zapojí lidé z klíčových pracovišť jako je ARO, interna, chirurgie nebo neurologie,“ potvrdil lékař. Upozornil zároveň na další okolnost, se kterou se nemocnice musí vyrovnat.

„Mám informace, že kolegové, kteří podali výpověď na konci prosince, si vyberou před vypršením výpovědní lhůty dovolenou. Ve druhé polovině února situace tedy může vypadat už prakticky stejně jako po oficiálním odchodu,“ varoval Navrátil

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?