Lékařská společnost kritizuje eRecept, chce odložení a vylepšení

9. 11. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně kritizuje elektronické recepty, které budou od roku 2018 povinné. Chce, aby byly nejprve dobrovolné, měly slibované funkce a byly uživatelsky přístupnější.


ČLS podporují politici hnutí ANO, kteří se věnují zdravotnictví, navrhují odložit pokutování nepřipojených lékařů. Proti eReceptu už dříve vystoupila také Česká lékařská komora.

Podle nově zvoleného poslance Adama Vojtěcha (ANO), o kterém média spekulují jako o budoucím ministrovi zdravotnictví, se nedá platnost zákona odložit jiným způsobem než jeho změnou, která se do konce roku nestihne. Pokutovat nepřipojené lékaře může Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má zavedení eReceptu na starosti. „SÚKL může lékaři uložit sankci od nula do dvou milionů korun. Po nějaké období, například šest měsíců, by to mělo být bez sankcí. Neznamená to ale, že by se lékaři neměli dál do systému registrovat,“ řekl na tiskové konferenci společnosti. Vojtěch doplnil, že nabídku na ministerský post zatím nedostal. Odklad pokutování eReceptu doporučil i předseda senátního zdravotnického výboru Peter Koliba (ANO).

Benevolentní přístup už na úterní tiskové konferenci deklaroval ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Ústav může uložit pokutu až dva miliony korun, ve správním řízení ale bude posuzovat, proč objektivně lékař k systému připojený není. Zpracování žádosti o připojení k eReceptu trvá čtyři až pět týdnů, SÚKL garantoval připojení těch, kdo žádost podají do 24. listopadu.

Podle lékařské společnosti je problematické zejména registrování do systému. „V době elektronizace čekáme na doporučený dopis a jeho dodejku. Všichni lékaři také musí mít ověřený elektronický identifikátor, což odvádí peníze do soukromých firem, které ho poskytují,“ řekl novinářům Cyril Mucha, který se v ČLS JEP elektronizaci zdravotnictví věnuje.

Chybí mu také další slibované funkcionality, jako je takzvaný lékový záznam, tedy seznam všech léků, které má pacient předepsaný, přístupný pro všechny jeho lékaře. Systém by měl zároveň umět kontrolovat duplicity a nežádoucí působení společně užívaných léků. Poslanec Adam včera potvrdil, že bude změnu zákona o lékovém záznamu ve Sněmovně navrhovat.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. Ministerstvo argumentuje tím, že lékaři o povinnosti vědí několik let. Argumentuje také úsporami na předepsaných lécích v řádu několika stovek milionů korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?