Lékařské odbory dnes naplno spustí kampaň Děkujeme, odcházíme

15. 9. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory dnes naplno spustí kampaň Děkujeme, odcházíme, v níž chtějí upozornit na údajně špatné finanční ohodnocení zdravotníků. Odboráři ji zahájili už v květnu, kdy vyhlásili požadavky na zvýšení platů lékařů.


Prohlášení, že dají na konci roku hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno, dosud podepsalo zhruba 3000 nemocničních lékařů, členů i nečlenů, řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

S návrhy ministerstva práce a sociálních věcí na změny a snížení tarifních platů státních zaměstnanců akce nesouvisí, odboráři vyhlásili požadavky na zvýšení platů již v květnu. Návrh ministerstva, který nejzkušenějším zdravotníkům snižuje tarifní plat až o 42 procent, považuje LOK za „skandální“ a „arogantní“.

Ačkoli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyjednal pro zdravotníky mírnější snížení platů, odbory jsou dál nespokojeny. Nelíbí se jim, že se zdravotníci mají podílet na škrtech, ačkoli prý státní dluh nezpůsobili.

„Odmítáme platit dluhy někoho jiného,“ řekl ČTK Engel. LOK podporuje rozhodnutí Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, který v pondělí vyhlásil stávkovou pohotovost a připravenost vyhlásit stávku na 15. října, pokud se nedohodnou s vládou. Engel však chce zvolit jinou formu protestu než stávku, chystá hromadné výpovědi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?