Lékařské odbory hrozí radikálními kroky

26. 3. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněm Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) skončil s poměrně jasnou výzvou směřovanou k politiků: splňte naše požadavky, jinak přistoupíme k radikálním krokům. Vedle zrušení současného systému vzdělávání chtějí i výrazné finanční a legislativní úpravy.


Současnou situaci ve zdravotnictví odbory vnímají jako katastrofickou a déle neudržitelnou. Kroky, které by měly přijít po nesplnění požadavků odmítají specifikovat. Rozhodně prý ale budou odlišné od těch dosavadních.

Dočasné omezení provozu v nemocnicích podle nich nemá smysl, jen nahrává manažerům. „Sněm považuje současnou situaci ve zdravotnictví za velmi kritickou. Uložil předsednictvu LOK-SČL svolat v průběhu května mimořádný sněm a připravit varianty radikálních kroků,“ uvedl po skončení 16. sněmu předseda LOK-SČL Martin Engel.

Koncem května budou sněmovní volby, a zdravotničtí odboráři tak budou mít mimořádný sněm v době vrcholící předvolební kampaně.

Aktuální je zejména změna vyhlášky

Mezi odborářskými požadavky není nic, co by nebylo kritizováno již v minulosti. LOK žádá jednotnou mzdovou tabulku pro zdravotnictví a zrušení nynějšího systému dalšího vzdělávání lékařů.

„LOK – SČL považuje za nezbytný a klíčový krok pro personální stabilizaci zavedení jednotné normy odměňování zdravotníků a nutnost kompletní změny systému postgraduálního vzdělávání jako nástroje personální stabilizace,“ píše se v závěrečném ustanovení zasedání.

Velmi aktuální je podle něj i zrušení vyhlášky, podle níž platí zdravotní pojišťovny nemocnicím, a vydání nové.

„Aplikace této vyhlášky vede k extenzivnímu zadlužování zdravotnických zařízení, zejména nemocnic, prohlubuje personální devastaci a vede k destabilizaci systému zdravotní péče,“ tvrdí dále odbory. Od 1. července chtějí také více peněz za léčení.

Zdravotnictví jen jako předvolební boj

Odbory se podle Engela budou ptát politiků na předvolebních mítincích i na velkých pracovních setkáních. Například na akci, kterou pořádá 24. dubna Česká lékařská komora.

Přijdou tam odborní mluvčí pro zdravotnictví politických stran, které mají naději dostat se do sněmovny.

„LOK- SČL důrazně varuje před důsledky výše zmíněných hrozeb, trvá na tom, že na problémy dlouhodobě upozorňuje. Následky hrozeb pro systém zdravotní péče jsou plnou odpovědností politické garnitury ČR, která dlouhodobě problémy neřeší a ignoruje. Zdravotnictví politiky zajímá, jen jako téma v předvolebním boji, ale po volbách již na řešení problematiky nemají ani chuť ani odvahu,“ shrnují situaci odbory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?