Lékařské snímky si nemocnice mohou posílat internetem

12. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ambiciózní projekt úschovy a přenosu obrazových informací v medicíně zpracovávají odborníci z Masarykovy univerzity v Brně. Nakolik může program Medimed zkvalitnit lékařskou péči a zvýšit komfort pacientů?...


Brno - Ambiciózní projekt úschovy a přenosu obrazových informací vmedicíně zpracovávají odborníci z Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně. Nakolik může program Medimed zkvalitnit lékařskou péči a zvýšit komfort pacientů, jsme hovořili s hlavním řešitelem, Otto Dostálem z Masarykovy univerzity.

Na čem je vaše koncepce založena?

Řešíme problematiku úschovy a přenosu obrazových informací vmedicíně pomocí počítačů a výkonné počítačové sítě. Hlavním cílem je umožnit přístup a vzájemnou výměnu lékařských snímků mezi jednotlivými specializovanými pracovišti nemocnic. A to nejen snímků aktuálních, ale i starších, nebo chceteli historických.

Co z toho plyne pro pacienta?

Rozhodně nebude muset podstupovat tolik vyšetření jako doposud, sníží se tudíž i hodnoty záření, jemuž je při potřebných procedurách vystaven. Obrazové informace o pacientově vyšetření z tomografu, magnetické rezonance či ultrazvuku a dalších si nemocnice budou v digitální podobě vyměňovat mezi sebou. To nemocným ušetří spoustu času.

Zvýší se tak i kvalita lékařského vyšetření?

Snímek může najednou sledovat a posuzovat více odborníků, což zlepší jejich vzájemnou spolupráci. Přesnější může být i diagnostikování nemoci - víc hlav víc ví. Určení správné diagnózy je totiž zcela zásadní amy ze statistik víme, že za mnoha zdravotními komplikacemi stojí právě špatná diagnóza.

Jak dlouho projekt v Brně běží?

První začátky spadají do roku 1997. Na půdě Ústavu výpočetní techniky MU jsme jej odstartovali loni, a to na základě letitých zkušeností s budováním metropolitní akademické počítačové sítě, do níž jsou zapojeny nejdůležitější brněnské instituce. Internetová síť tak obrovského rozsahu umožňuje výměnu velkého množství dat a my jsme hledali způsob, jak tyto možnosti nejúčelněji využít i v medicíně.

Kolik lékařských pracovišť se do projektu Medimed již zapojilo?

Úplně první byl Masarykův onkologický ústav, začíná se rozbíhat spolupráce s Fakultní nemocnicí Usvaté Anny. Ke zkušebnímu provozu se připojují všechny brněnské nemocnice a nemocnice vKyjově. Zájem ospolupráci projevil ipražský IKEM. Projekt podporuje české ministerstvo zdravotnictví, při své nedávné návštěvě Brna se o něj zajímali i odborníci z Polska. Jsme ale na úplném začátku. Položili jsme slibné základy, spousta práce nás teď čeká třeba i při stanovení legislativního rámce.

Romana Rychlíková, Brněnský a jihomoravský deník, 12.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?