Lékařskou pohotovost omezí také v Ostrově a Toužimi

18. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Změny a omezení pohotovosti jsou vynucené kromě jiného nedostatkem financí. Dohodly jsme je po společných konzultacích s karlovarskou nemocnicí a záchrankou. Prvotní podnět k omezení vzešel od zástupců oblastní pobočky komory...


Argumentem pro omezení zdravotnické služby první pomoci na Karlovarsku je prý nízký počet pacientů, kteří ji využijí.

Karlovarsko - Lékařská služba první pomoci (LSPP) pro dospělé, která bude od 1. července omezena v Karlových Varech, zkrátí „provozní dobu“ také v Ostrově. Zrušena by měla být v Toužimi - pacienti zde budou moci zajet na pohotovost do Žlutic, nebo, v případě vážných zdravotních problémů a ohrožení života, zavolat záchrannou zdravotní službu. Ta má v Toužimi stanoviště a je tu trvale přítomen lékař.

„Změny a omezení pohotovosti jsou vynucené kromě jiného nedostatkem financí. Dohodly jsme je po společných konzultacích s karlovarskou nemocnicí a záchrankou. Prvotní podnět k omezení vzešel od zástupců oblastní pobočky komory praktických lékařů,“ informuje přednosta Okresního úřadu v Karlových Varech Martin Machoň. Jak uvedl, při pokračující prakticky čtyřiadvaceti hodinové službě pohotovosti by ztráta nemocnice činila do konce roku 2 miliony korun, záchranka by prohospodařila nad rámec asi 1,5 milionu. Vzhledem k tomu, že od 1. ledna příštího roku budou zdravotníci spadat pod správu krajského úřadu, dluhy by hradil kraj.

Vážným argumentem pro omezení pohotovosti je také podle slov přednosty velmi nízký počet pacientů, kteří ji odpoledne nebo v noci využívali. Přesto se však nyní řeší některé problémy, které s připravenými změnami souvisejí -jde například o ohledávání zesnulých v době nefungování první pomoci. V takovém případě by měl být připraven lékař „v záloze“, který by tuto smutnou, ale zároveň nezbytnou součást svého povolání vykonal.

„Na žádost praktických lékařů bude o víkendech lékařská služba první pomoci k dispozici od deseti hodin do 22 hodin - původně jsme totiž zvažovali, že lékaři budou sloužit od sedmi hodin,“ dodal přednosta Machoň.

SILVIE RISOVÁ, Karlovarské noviny, 18.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?