Lékařskou službu první pomoci pro Jihlavu zajistí nemocnice

14. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařskou službu první pomoci bude jihlavský magistrát zajišťovat prostřednictvím zdejší nemocnice. Při rozhodování mezi Českým červeným křížem, záchrannou službou a nemocnicí rozhodly nejlepší podmínky...


JIHLAVA - a hlavně zajištění

nepřetržité služby, kterou nemocnice nabídla.

Po jednání se starosty Třeště a Polné na Jihlavsku to novinářům řekla primátorova náměstkyně Jindřiška Zápotočná (ČSSD).

K dořešení zůstává forma financování. Kraj hodlá pověřeným obcím platit na zajištění služby 60 korun na občana. Podle Zápotočné město navrhne, aby kraj platil přímo nemocnici, která je od začátku roku jeho zařízením.

„Jiný způsob mi připadá scestný,“ uvedla Zápotočná. Podle krajské radní Martiny Matějkové (ODS) kraj rozhodnutí magistrátu zatím oficiálně nezná. Naznačený

způsob financování však pokládá za možný.

Podle Zápotočné nemocnice nabízí nepřetržitou službu pro děti i dospělé, včetně lékárenské služby. Stomatologickou péči zajistí v určitém časovém rozsahu. Služba bude prozatím bez dopravy, v jednání je zajištění sanitky bez lékaře.

Na tísňovém čísle 155 dispečerka-zdravotnice podle Zápotočné rozhodne, zda k pacientovi vyjede rychlá záchranná služba nebo zda si bude muset dopravu do nemocnice zajistit sám. „V nemocniční recepci s nepřetržitou službou pacienta nasměrují na příslušné oddělení,“ dodala Zápotočná.

Rozhodnutím magistrátu se tak v Jihlavě zlegalizuje stav trvající od počátku letošního roku, kdy lékařskou službu první pomoci zajišťovala nemocnice prakticky „na dobré slovo“.

Tato nemocnice nastala poté, co koncem minulého roku kraj Vysočina obce s rozšířenou působností vyzval, aby uvedenou službu zajišťovaly. Podle názoru magistrátu kraj nepostupoval v souladu se zákonem a město uvažovalo o soudním řešení. Na otázku, zda město o podání žaloby ještě stále uvažuje, dnes Zápotočná neodpověděla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?