Lékařský klub tvrdí, že nemocnicím hrozí "tunely"

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory se obávají, že bývalým okresním nemocnicím, které přešly od ledna pod kraje, hrozí rozkrádání. LOK proto tvrdí, že kraje nesmějí rozhodovat o konečné podobě nemocniční sítě...


„Pokud by (kraje) chtěly některé nemocniční zařízení privatizovat, požadujeme, aby jim to muselo posvětit Ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl včera předseda LOK Milan Kubek.

Hejtmani to označili za scestnou myšlenku. „Příspěvková organizace sice není ta nejvhodnější právní forma pro nemocnici, ale když má schopnou dozorčí radu a vedení, může dobře prosperovat. Při diskusi, co se zadluženými nemocnicemi, nebyla privatizace vůbec zmíněna,“ řekl olomoucký hejtman Jan Březina.

Podle lékařského klubu chtějí kraje měnit nemocnice na společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti.

„Současná právní úprava vyžaduje, aby nemocnice byly po deset let využívány jako zdravotní zařízení, ale nebrání tomu, aby byla rozdělena na výdělečnou a nevýdělečnou část. Nemocnice by se také mohla zaměřit třeba na lukrativní plastickou chirurgii a zavřít nevýdělečné interní oddělení,“ uvedl Kubek.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková a premiér Vladimír Špidla, na které se lékařský klub obrátil, zatím odborářům neodpověděli.

Ti proto požadují, aby se v návrhu zákona o zdravotnickém zařízení podmínila privatizace nemocnic zachováním dostupnosti péče pro občany a souhlasem ministerstva.

Hejtman Brněnského kraje Stanislav Juránek ale zdůraznil, že na jednání asociace krajů jednoznačně zaznělo, že problém se bude řešit dohodou mezi Ministerstvem zdravotnictví, pojišťovnami a krajskými úřady. Podobně se na tom nyní hejtmani dohodli i s ministryní zdravotnictví.

Hospodářské noviny, 16.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?