Lékařů je nedostatek a stárnou

14. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek lékařů, případně jejich vysoký věk, to jsou problémy zdravotnictví na Českolipsku. Lidé lékaře potřebují a budou potřebovat. Přesto, že z demografického hlediska je náš okres výrazně mladší, hodně marodíme a také úmrtnost je poměrně vysoká.


„Optimální by bylo, kdyby na Českolipsku působilo více lékařů. Dostatečný počet je pouze u gynekologů,“ shrnul ředitel liberecké VZP Jiří Benedikt.

Gynekologů je dost

Problém je i se zubaři, i když v rámci kraje jich je dostatek. „Zubaři se orientují do větších center, takže jich je v Liberci dost, ale na Českolipsku a Novoborsku chybějí. Nejhůř je na tom Frýdlantsko. Pod žádoucím stavem je i počet praktických lékařů a pediatrů. Řada z těch, kteří v současnosti provozují ordinace jsou již v důchodovém věku nebo těsně před ním,“ doplnil.

Co do věku, můžeme říci, že na okrese Česká Lípa jsou praktičtí lékaři pro dospělé v průměrném věku kolem pětapadesáti let, dětští lékaři a gynekologové o tři roky méně, nejstarší skupinou jsou stomatologové, jejichž průměrný věk je padesát šest let.

Chybějí specialisté

Problémy s dostatkem lékařů se nevyhýbají pochopitelně ani českolipské nemocnici. „Jako snad každá nemocnice v zemi, hledáme některé specializace, kterých je dlouhodobě všeobecný nedostatek, patří k nim anesteziologové, ale také neurologové či specialisté na urologii, hematologii, patologii, nefrologii a další,“ uvedl tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Také počet lůžek v osmi nemocnicích Libereckého kraje se bude snižovat.

„Některá oddělení v kraji nejsou využita, proto je doporučujeme sloučit. Tak jako se to stalo například v nemocnici v České Lípě, kde se spojila chirurgie s urologií. Snížením počtu lůžek v několika etapách ušetříme sto milionů korun. Ty plánujeme přesunout například na zajištění velmi efektivní jednodenní péče na lůžku, dlouhodobé intenzivní péče či na zvýšení platů lékařům,“ přiblížil Jiří Benedikt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?