Lékařům se podařilo oddělit siamské bratry

13. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šedesátičlenný lékařský tým v americkém Dallasu včera večer úspěšně oddělil Ahmada a Muhammada Ibráhímovy, dvouleté egyptské bratry srostlé k sobě vrcholem lebky...


V zápětí začali chirurgové přeformovávat lebky malých pacientů. Musejí také zakrýt řezy náhradní kůží, kterou chlapečkům odebrali z nožiček a jejíž plochu rozšířili speciálními látkami. Tato procedura by mohla zabrat asi šest hodin.

Oddělování lebek provázené přeřezáváním společných mozkových cév trvalo 27 hodin. Operace se podle dosavadních zpráv obešla bez komplikací a skončila tak podstatně dříve, než se očekávalo. Některé zdroje nevylučovaly, že oddělování dvojčat potrvá do úterý.

Odborníci se netajili vysokým rizikem operace, při níž byl život bratrů doslova v sázce. Lékaři strávili poslední hodiny zákroku oddělováním spojených cév zásobujících krví mozky obou chlapců, což byla nejtěžší část chirurgického zákroku.

Podle šéfa týmu Jima Thomase se operace zdařila a stav dětí je dobrý. Za úspěch zákroku se včera v Egyptě modlily stovky lidí.

Každý z chlapců měl sice vlastní mozek, společně ale sdíleli množství cév. Chirurgové už před zákrokem říkali, že se ani v případě úspěšné operace nelze vyhnout poškození mozku.

Mozek však je často schopen, zvláště v mladém věku, se z takového poškození vzpamatovat, tvrdí. V sobotu lékaři upevňovali chlapce na speciální lůžko, ve kterém mohli jejich těly pohodlně otáčet a získat ideální přístup k jejich hlavičkám.

Rovněž jim pak odebrali kůži ze stehen, která byla použita na zacelení ran na lebce. Do včerejšího večera se podle nemocničních zdrojů nevyskytly žádné komplikace. Chlapci nyní zůstanou tři až pět dní v umělém kómatu na jednotce intenzivní péče.

Víra pomocníkem

Za dvojčata se od soboty modlili v jejich domovské vesnici u jihoegyptského města Luxor příbuzní i další obyvatelé. „Když se lidé ve vesnici dozvěděli, že se chystá operace, začali se modlit v mešitách. Prosí Boha, aby se dvojčata vrátila do vesnice v pořádku,“uvedl strýc malých pacientů. Otec a matka chlapců přijeli na operaci do Dallasu.

„Rodiče to, myslím, zvládají dobře,“ řekl doktor Thomas. „Domnívám se, že jim v mnoha směrech pomáhá jejich silná víra. Opakovaně prohlašují, že vše zůstává v rukou Boha.“

V červnu 2002 přijeli chlapci do Dallasu, aby podstoupili vyšetření nutná pro operaci. Otec dvojčat Ibráhím Muhammad Ibráhím chce podle svých slov dát synům šanci na normální život.

Chlapci měli už problémy s polykáním, pohybem krku a špatně zavírali oči. Pokud by zůstali spojeni, čelili by celoživotním zdravotním problémům. Ahmad a Muhammad přišli na svět císařským řezem 2. června 2001 na jihu Egypta nedaleko Luxoru.

Dallaské středisko přijalo dvojčata poté, co egyptští lékaři vydali mezinárodní výzvu o pomoc v tomto neobvyklém případu. Chirurgický tým se vzhledem k těmto okolnostem rozhodl provést celý složitý zákrok bez nároku na mzdu. I tak ale náklady na mimořádně náročnou operace mohou podle odhadů činit až kolem dvou miliónů dolarů.


Siamská dvojčata srostlá hlavičkami se rodí velmi zřídka, jen asi jednou na dva milióny porodů. Ještě vzácnější jsou ale úspěšné operace jejich oddělení. Jejich úmrtnost je však značně vysoká i po oddělení. V uplynulých třech letech provedli lékaři ve světě nejméně pět operací siamských dvojčat spojených hlavou. Tři byly úspěšné, jedna skončila smrtí jednoho dítěte a jedna se nezdařila vůbec.

Právo, 13.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?