Lékařům z Uherského Hradiště nabídnou práci okolní nemocnice

23. 2. 2011 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Původně chtěli lékaři ze Zlínského kraje podpořit své uherskohradišťské kolegy tím, že výpovědi také nestáhnou. Nakonec si takový postup rozmysleli a nyní nabízejí lékařům práci v regionálních zařízeních. „To, že nenastoupíme do práce nic nevyřeší,” vysvětluje předsedkyně zlínské organizace LOK Marcela Henčlová.


Lékaři ze Zlínského kraje se původně chtěli postavit za lékaře z uherskohradišťské nemocnice a odmítali stáhnout své výpovědi. Nakonec je ale přeci jen stáhli. Podpoříte kolegy jiným způsobem?

Ano, domluvili jsme se na jakési akci solidarity ve všech čtyřech nemocnicích Zlínského kraje. Vsetínská nemocnice ale narozdíl od nás dohodu nepodepsala, lékaři napsali pouze otevřený dopis, že je chtějí podpořit. Abychom nenarušili memorandum, domluvili jsme se nakonec, že výpovědi začneme stahovat. To, že nenastoupíme do práce nic nevyřeší.

A co tedy chcete dělat?

Ředitel má dojem, že je s tou troškou lékařů schopen pojmout práci i za naši krajskou nemocnici. A pokud bychom přestali pracovat, nahráli bychom mu. S naším vedením jsme se ale domluvili na tom, že lékařům nabídneme volná místa u nás v nemocnicích. Ten, kdo z uherskohradišťských lékařů bude mít zájem, může si podat přihlášku. Něco podobného chystají i v Kroměříži, kde potřebují ještě více lékařů, než my.

A kolik těch míst je k dispozici?

To já nevím. Teď jsem se domluvila s vedením a vůbec nevím, kolik lidí by to bylo a jaká skladba. Jen jim ta místa nabídneme a vedení si vybere, koho bude potřebovat.

Média informovala o tom, že zvažujete také protest prostřednictvím nepodepsání smlouvy o přesčasích. Je to tak?

A co by se tím vyřešilo? Vůbec nic, akorát by říkali, že nejsme schopni zajistit péči. Opět by to nahrálo řediteli uherskohradišťské nemocnice.

Už u vás došlo ke stahování výpovědí?

Stahování v současné chvíli probíhá. Nejsou s tím žádné problémy.

Chystají se všichni lékaři stáhnout výpovědi? Nebo někteří našli místo mimo nemocnici?

Výpovědi chce stáhnout většina, jen malé procento má sehnané místo v zahraničí. Ti odejdou. Problém se zajištěním péče nebudeme mít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?