Lékový ústav stahuje od pacientů vadné šarže přípravku JOX

9. 10. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Od pacientů stahuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) některé šarže přípravku JOX ORM 1x 30 ml, který je volně prodejný a používá se u lehčích onemocnění sliznice dutiny ústní, jazyka, hltanu a mandlí.


ČTK to sdělila mluvčí ústavu Lucie Šustková s tím, že přípravek je stahován preventivně kvůli riziku skryté mechanické vady plastového aplikátoru. Ta může způsobit nefunkčnost přípravku nebo rozpad aplikátoru na menší části a hrozí riziko spolknutí.

Stahované šarže 3B101034, použitelnost do 31. ledna 2015, 3A102006 použitelnost do 28. února 2015, 3B104118 použitelnost do 30. dubna 2015 a 3A104006 použitelost do 30. dubna 2015 je možné v bezplatně vyměnit v lékárně do 30. listopadu 2014 za jiné.

Přípravek se používá na doporučení lékaře jako doplňková léčba při zánětlivých a infekčních onemocněních v dutině ústní a hltanu, při chirurgických výkonech v dýchacích a polykacích cestách, při prvních příznacích chřipkových onemocnění jako je škrábání v krku. Užívá se také k předcházení infekcí v dutině ústní u pacientů léčených cytostatiky a po ozáření. Používá se i u angín vyvolaných streptokoky jako podpůrná léčba při po dávání antibiotik.

„Přestože je výskyt balení vadných šarží na českém trhu s největší pravděpodobností sporadický, přistupujeme k tomuto preventivnímu kroku u čtyř šarží, které obsahují starší verze plastového aplikátoru,“ potvrdila ČTK Rita Gabrielová, mluvčí společnosti Teva, která přípravek vyrábí.

Uvedla, že staré aplikátory nahradila společnost v posledních dvou letech inovovanými, které jsou vyrobeny z jednoho kusu, a tak je velmi pravděpodobné, že staré verze jsou už jen v domácích zásobách pacientů. U novějších verzí podle mluvčí skrytá mechanická vada už nehrozí.

Kdo některou z vadných šarží má, neměl by zahajovat léčbu, případně ji přerušit, balení v lékárně vyměnit a pak pokračovat v léčbě podle původního plánu. Vyměnit lze nová i načatá balení. Pokud lékárna odmítne přípravek vyměnit, lze kontaktovat zástupce společnosti Teva Pharmaceuticals CR Ritu Gabrielovou, tel. 251 007 354, rita.gabrielova@teva.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?