Léky na AIDS přinášejí velké zisky

14. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické koncerny jako Glaxo Smithkline či Roche se snaží posílit svůj výzkum v této oblasti. Jen před několika měsíci licenční úřady v USA a posléze i v Evropě udělily firmě Roche Pharma povolení pro preparát "Fuzeon"...


Frankfurt - Každodenní užívání několika druhů pilulek dramaticky zvyšuje šance na přežití lidí infikovaných virem HIV. Zároveň zajišťuje stále rostoucí obraty výrobcům těchto preparátů. Jelikož ani dvacet let po rozmachu této infekční nemoci neexistuje možnost očkování proti AIDS, snaží se farmaceutické koncerny jako Glaxo Smithkline či Roche posílit svůj výzkum v této oblasti.

Jen před několika měsíci tak licenční úřady v USA a posléze i v Evropě udělily firmě Roche Pharma povolení pro preparát „Fuzeon“, který obsahuje nové látky pro terapii HIV. Výsledky studií přinášejí naději, že nový medikament pomůže již dlouho se léčícím pacientům překonat odolnost vůči doposud nasazovaným lékům. Firmě samotné by měl Fuzeon podle odhadů přinést obrat ve výši až 680 miliónů eur.

Opravdová léčba pro osoby infikované HIV stále ještě neexistuje, medikamenty jsou ale schopné často o roky oddálit propuknutí této smrtelné nemoci. Pokud se pacientovi podaří udržet si vlastní imunitní systém těla, může normálně žít dále. To ale pouze do té míry, kterou povolují často silné vedlejší účinky léků. Protože jeden medikament většinou nestačí, využívají infikovaní od poloviny devadesátých let tzv. kombinační terapii. Při ní požívají dva až tři medikamenty, které brání rozvoji viru během nejrůznějších fází jeho reprodukčního cyklu. Podle německých odborníků díky této léčbě během posledních pěti let klesla úmrtnost pacientů o 80 procent.

Pro farmaceutické firmy, které musí do vývoje každého nového léku vložit nejméně 750 miliónů eur, zůstává přesto skupina těchto pacientů ekonomicky zajímavá. O to více, když současné požívání několika preparátů znamená stabilní odbyt pro více výrobců.

Obchod s léčbou imunního systému má ale i svá rizika. Peter Spengler, analytik společnosti DZ-Bank, tak poukazuje na to, že preparáty, které se dají na trhu koupit, jsou pod velkým cenovým tlakem. To platí především pro rozvojové a chudší země, v nichž se různé sociální iniciativy i vlády snaží stlačit cenu medikamentů co nejníže. Z humanitárních důvodů vydělal méně například koncern Roche na lécích „Viracept“ a „Invirase“.

I tak jsou vývojová centra koncernů plná nových potencionálních produktů, které mají viru ztížit život. Americký svaz výzkumných farmaceutických firem tak na své stránce vyčísluje vývoj 26 nových látek. Jen Glaxo Smithkline, jehož medikament Epivir byl schválen k prodeji koncem roku 2002, má ve vývoji již další čtyři léky proti HIV.

Anna Trömelová, Hospodářské noviny, 14.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?