Léky na bázi konopí by mohly být v Británii dostupné příští rok

7. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatři varují před unáhlenými kroky při schvalování nových léků na bázi konopí. Reagují tak na studie, které zjišťují souvislost mezi užíváním konopí a schizofrenií...


Dvě nedávné studie ukázaly, že časté užívání marihuany zvyšuje až čtyřnásobně riziko duševních onemocnění, informuje internetový server BBC. „Existují určité nebezpečí spojené s užíváním konopí, o kterých by veřejnost měla vědět,“ říká profesor psychiatrie Cyril D'Souza z Yale University.

D´Souza předložil studii, která dokazuje souvislost mezi užíváním konopí a schizofrenií. Jeho výzkum naznačuje, že užívání konopí možná vede k propuknutí tohoto onemocnění tím, že působí cannabinoidy v něm obsažené interagují s receptory mozkových nervových buněk.

Léky na bázi konopí by měly být v Británii dostupné během příštího roku. Klinické zkoušky zatím přinesly slibné výsledky.

Společnost GW Pharmaceuticals, která od vlády dostala licenci na provedení testů

jednotlivých složek konopí, v úterý oznámila, že třetí fáze pokusů byla úspěšně dokončena. Tyto testy, které představují poslední zkoušku před schávlením, ukázaly, že léky na bázi konopí mohou zmírnit symptomy roztrošené sklerózy (multiple sclerosis).

Společnost GW, která na tajném místě v Británii každoročně kultivuje

kolem 20 tisíc rostlin konopí, chce na začátku příštího roku požádat

Britský úřad pro kontrolu léčiv (Britain's Medicines Control Agency) o souhlas

k distribuci těchto léků na trh.

Související odkazy:

GW Pharmaceuticals o lécích na bázi konopí

The New England Journal of Medicine: Marihuana and Medicine (September 9, 1999; Vol. 341, No. 11)

BBC, (ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?