Léky na roztroušenou sklerózu nemají všichni, kteří je potřebují

26. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky na roztroušenou sklerózu nemají v Česku všichni pacienti, kteří je potřebují: kritéria jsou přísnější než v západní Evropě, takže se léčba zahajuje později. Nové, velmi drahé léky, by pomohly 4000 pacientů, dostává je však polovina...


PRAHA - Problém je i s dostupností léků, nemohou je psát všichni neurologové, jen odborníci ve specializovaných centrech, kterých je pro 10 000 lidí s roztroušenou sklerózou devět.

„Kritériem pro zahájení léčby je velmi aktivní choroba a relativně dobrý klinický stav,“ řekla Eva Havrdová zneurologické klinky Všeobecné fakultní nemocnice.

Upřesnila, že v západní Evropě se léčba zahajuje, když má člověk jeden záchvat za rok, například mu na déle než 24 hodin ochrne přechodně ruka, noha, má poruchy zraku či závratě. V Česku jsou podmínkou dva až tři záchvaty během dvou let. Pojišťovna hradí čtyři přípravky, ne každý dostane nové, ale drahé léky.

Ty jsou však podle Havrdové obhajitelné i v časných fázích choroby. „Když člověk ještě plně pracuje, je léčba za 300 000 až 400 000 ročně pro stát výhodná. Léky zpomalí postup choroby a on může pracovat. Zatím je to tak, že se léčba odsouvá a pacient pak pobírá invalidní důchod,“ uvedla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?