Léky s doplatkem jen se souhlasem pacienta

17. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na předpisech na léky má být od ledna 2004 zavedena kolonka, zda pacient souhlasí s tím, aby lék, který mu lékař předepíše, byl s doplatkem. Tedy aby v lékárně za něj doplatil určitý obnos. Tuto novinku připravuje ministryně Součková...


Na předpisech na léky má být od ledna 2004 zavedena kolonka, zda pacient souhlasí s tím, aby lék, který mu lékař předepíše, byl s doplatkem. Tedy aby v lékárně za něj doplatil určitý obnos. Tuto novinku připravuje ministryně zdravotnictví Marie Součková.

„Pacient pak na receptu stvrdí svým podpisem, že s tím souhlasí. Pokud souhlasit nebude, lékař bude mít povinnost předepsat mu lék jiný, stejně účinný, avšak bez doplatku,“ vysvětlila Součková.

Pacienti často až v lékárnách zjistí, že lékař jim předepsal lék s doplatkem, a mnohdy se kvůli tomu rozčilují. „Přitom v každé indikační skupině jsou léky bez doplatku, a lékař je tedy předepsat může,“ uvedla Součková.

Tímto opatřením chce ministryně chránit i lékárníky, protože ti si často musí vyslechnout nevybíravá slova nad tím, že lék pacienti musejí doplatit. Součková hodlá také rozšířit generické léky na českém trhu, protože jsou mnohem lacinější než léky originální a přitom stejně účinné.

V návrhu reformy zdravotnictví, kterou ministerstvo zdravotnictví chystá, je mj. i poplatek 20 korun za recept. „S léky ne vždy dobře hospodaříme. Každoročně se do lékáren vracejí léky asi za čtyři miliardy korun, a to vůbec nevíme, kolik jich skončí v popelnicích. Odhaduje se, že ročně přijdou vniveč léky za sedm miliard,“ prohlásila Součková.

Ministryně by také ráda dosáhla, aby se ceny léků, respektive jejich úhrady od zdravotních pojišťoven, měnily pouze jednou v roce, a ne jako nyní dvakrát i vícekrát za rok. Tím by pacientům odpadlo shánění, v které lékárně je lék levnější.

„Rozhodně jsme pro,“ reagoval na tento záměr mluvčí Lékárnické komory Jan Horáček. „Pacient by byl více vtažen do předepisování léků, a navíc by se omezil vliv farmaceutických firem na lékaře.“

Václav Pergl, Právo, 17.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?