Léky s pseudoefedrinem vydávejte jen na předpis, vyzývá komora lékárníky

5. 5. 2009 10:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém centrálního úložiště receptů se bortí, není proto žádný důvod, proč se k němu připojovat. Tak nějak zní prohlášení České lékárnické komory, která navíc vyzývá své členy, aby léky s pseudoefedrinem vydávaly jen na recept. Zároveň obviňuje SÚKL, že vybízí lékárníky k porušování zákona. Ústav s kritikou nesouhlasí a varuje lékárníky před statisícovými pokutami za neúčast v projektu...


Víkendový chaos kolem prodeje léků s pseudoefedrinem by již nyní měl být podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyřešen, dočasná opatření byla již odvolána. Podle šéfa ústavu Martina Beneše je centrální úložiště elektronických receptů (CÚER) od nedělního večera plně v provozu. „Výjimečné opatření z víkendu se ruší a lékárníci mohou vydávat přípravky s pseudoefedrinem jen po ověření dat v centrálním úložišti,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz tisková mluvčí ústavu Veronika Petláková.

Jenže lékárníci možná systém využívat nebudou, tedy alespoň pokud vyslyší výzvu České lékárnické komory, podle které problémy se systémem poukázaly na nefunkčnost celého projektu a nemá tak smysl se k němu připojovat. „Doporučujeme nepřipojovat se do centrálního úložiště a jako nepřipojení neposkytovat údaje o vydaných léčivých přípravcích,“ vyzývá prezident komory Stanislav Havlíček na webových stránkách lékárníky.

Jenže za takový postup podle šéfa Ústavu Beneše hrozí lékárnám až půlmilionová pokuta. S tím vedení komory nesouhlasí. „Platí, že lékárna není povinna plnit jakoukoliv povinnost uloženou Ústavem, pokud je k jejímu plnění vyžadováno vybavení, které podle právních předpisů lékárna nemusí mít,“ doplňuje Havlíček.

Tímto ale doporučení komory nekončí, vyzývá své členy, aby tyto léky vydávaly jen na recept. „Na základě právních rozborů jsme doporučili vydávat léky s obsahem pseudoefedrinu do 30 mg v jednotce lékové formy pouze na lékařský předpis,“ popisoval pro Zdraví.Euro.cz tiskový mluvčí komory Aleš Krebs.

Podle komory totiž SÚKL svým prohlášením jednoznačně porušil platné předpisy. S tím ale Ústav rozhodně nesouhlasí, záleželo prý na každém lékárníkovi, jak se zachová. „Tisková zpráva slouží pro první informovanost a rozhodně by neměla být chápána jako nabádání k porušování zákona o léčivech. Státní ústav pro kontrolu léčiv neporušuje zákon o léčivech, ani nenabádá lékárníky k jeho překračování,“ dodala rozhodně Petláková.

O víkendu se zvedl zájem o léky s pseudoefedrinem

I když Státní ústav pro kontrolu léčiv vzkázal lékárníkům, že kvůli výpadkům systému mohou dočasně prodávat léky s pseudoefedrinem, aniž by ověřovali předchozí prodej v centrálním úložišti, lékárny většinou tuto možnost nevyužily. K výdeji těchto léků požadovaly lékařský předpis, navíc podle zjištění České lékárnické komory se o víkendu zvýšil zájem o léky s pseudoefedrinem.

„Podle našich informací se po zprávě SÚKL téměř okamžitě zvedl zájem o nákup léků s obsahem pseudoefedrinu. Jednalo se zejména o „pacienty“, kteří chtěli koupit zmíněné léky opakovaně, tzn. několikrát vystát frontu. Jsem velmi rád, že mohu konstatovat, že lékárníci takové výdeje odmítali,“ potvrdil Krebs. Proč ale SÚKL k takovým opatřením přistoupil?

Důvodem mělo být zajištění dosažitelnosti léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu na léčbu nachlazení. „V souvislosti s medializací rizik epidemie tzv. mexické chřipky a v souvislosti s běžným sezónním výskytem virových infekcí, je nezbytné zajistit dostupnost těchto podpůrných léčiv,“ doplnila Petláková. Podle ní navíc systém nezkolaboval, došlo jen ke zpomalení komunikace.

„Tato časová prodleva mohla způsobit zpoždění zprávy, kterou informační systém lékárníka ověřuje předchozí záznamy o výdeji uložené v centrálním úložišti. Zpoždění, které překročilo 20 sekund je některými hodnoceno jako nedostupnost služby,“ sdělila dále mluvčí.

Komora již dříve zpochybnila činnost centrálního úložiště, přesněji rozsah dat, která musejí lékárny o pacientech poskytovat. Z 2400 lékáren se k projektu připojila třetina, ostatní vyčkávají na rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Jeho inspektoři dělají v SÚKL hloubkovou kontrolu, do jejího skončení žádné informace poskytovat nebudou.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?